Striden i livsmedelsindustrin gäller framförallt arbetstider och övertidsersättning. SEL sa nej till det första budet på grund av att den modell för arbetstider som las fram hade godkänt tio timmars arbetsdag och sexdagarsveckor i vissa fall, utan kompensation för övertid.
Den 7 april bröt den första tredagarsstrejken ut, som berörde tolv fabriker, bland annat bagerier ägda av Fazer och Vasaan. Den 21 april gick livsmedelsarbetarna ut i ännu en tre dagar lång strejk, denna gång berördes 9 300 arbetare på 57 produktionsenheter. Livsmedelsarbetarna planerar en ny strejk till den 5 maj på 83 produktionsanläggningar som berör 11 700 anställda (Vasabladet den 26 april).
I måndags kväll började arbetsgivarna en lockout då SEL förkastade riksförlikningsman Esa Lonkas medlingsbud. Enligt SEL fanns inte tillräckliga förbättringar i arbetsavtalen, förslaget snarare försvagade anställningsvillkoren.
Lockouten stoppade arbetet och utbetalningen av löner för 18 000 fackanslutna hos 235 aktörer i kött-, bageri-, färdigmats-, sötsaks- och fiskbranscherna. Lockouten skulle ha pågått i upp till fem dygn, men tog slut redan klockan tio på tisdagkvällen, då arbetsgivarparten i livsmedelsindustriförbundet beslöt att lockouten var onödig p g a arbetstagarsidans omfattande strejkvarsel. Lockouten har ingen funktion när facket har varslat om en ny, mer omfattande strejk.
Livsmedelsarbetarnas nästa steg är en totalstrejk den 11 maj, det nya varslet gäller alla livsmedelsföretag om man inte kan nå en överenskommelse före den dagen (YLE den 27 april). Livsmedelsarbetarna visar genom sin kamp att man vägrar godta längre arbetstider utan ersättning och försämrade anställ- ningsvillkor.
Allt stöd till SEL:s strejk!
Johanna Evans