Fler dog på jobbet 2021

Problemen är i grunden knutna till systemet. Det handlar om att vinster går före säkerhet och hälsa (Foto: Guillaume Baviere / Flickr CC).

av Amer Mohammed Ali // Artikel i Offensiv

Under 2021 ökade antalet döda i Sverige på grund av arbetsplatsolyckor. Enligt Arbetet (den 21 januari) dog 44 personer på sitt arbete, de flesta av dessa i olyckor. Sammanställningen är framtagen genom Arbetets tidigare rapporteringar, samt statistik och uppgifter från Arbetsmiljöverket och åklagarmyndigheten.

År 2020 dog 27 personer, något som beskrivs som en rekordlåg siffra mycket beroende på att covid-19 gjorde att många fler stannade hemma eller jobbade hemifrån, och fjolårets siffra sägs vara i linje med de senaste årens trend.
Av de 44 döda handlar många om kläm- och fallolyckor, men även påkörningar av truckar och olyckor i trafiken är återkommande skäl. Bortsett från en dom där en fastighetsskötare blev mördad i januari har åklagarmyndigheten 13 pågående utredningar, och 22 utredningar har lagts ner.

Gustav Sand Kanstrup, projektledare för Arbetsmiljöverkets arbete med en nollvision mot dödsolyckor, berättar för Arbetet att en del av olyckstyperna upprepar sig och ställer frågan: ”Varför lär vi oss inte så att det säkerställs att inte samma sak kan hända igen?”.
Det är förstås en rimlig fråga, men problemen är i grunden knutna till systemet. Det handlar om att vinster går före säkerhet och hälsa.
Tidspressade arbetspass, för många arbetsuppgifter på få personer och alltför långa pass skapar just dessa riskzoner där olyckor lätt kan förekomma. Jämför ett människoliv med vad som kan göras för att förebygga dödsolyckor på arbetsplatsen.

Ett exempel på bristande säkerhet nyligen, som Byggnadsarbetaren skrev om den 4 februari, är Kauno Tiltais bygge vid Karlgårdsbron i Skellefteå, där det i flera månader saknats skyddsräcken, och arbetare har inte haft fallskyddsselar.
När kostnader ska pressas så mycket som möjligt och kedjorna av underleverantörer är så många och långa att det blir svårt att veta vem som har ett huvudmannaansvar är säkerheten en av de saker som det ofta tummas på.
Det som krävs för att vända det här är att fackföreningar tar kampen för bland annat mer personal och kortare arbetspass, förutom det systematiska arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet. Anställda måste få bestämma hur deras arbete går till och hur det ska vara utformat.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!