FN:s miljömöte slutade i ingenting

2006-11-29 12:57:45




Efter floder av larmrapporter om den skenande temperaturökningen har FN slagit på stora trumman och arrangerat ett tolv dagar långt möte i Nairobi med över 5 000 delegater från 189 länder. Fiaskot med att USA och en rad andra länder ställde sig utanför upprepade sig. Det enda som Nairobimötet beslutade var att utvärdera Kyotoavtalet.

Kyotoavtalet trädde ikraft våren 2005 och löper ut 2012. Målet med avtalet är att minska utsläppen med i genomsnitt 5,2 procent från 1990 års nivåer under perioden 2008 till 2012.
Det är kanske möjligt att vissa länder kommer att kunna uppnå dessa mål. Men med ökade usläpp av växthusgaser (växthusgasutsläppen från industriländerna var under 2004 de största sedan tidigt 1990-tal) och fortsatt koleldad ekonomisk expansion i exempelvis Kina går ändå trenden åt motsatt håll.

USA vägrar samarbeta

Att USA, det enskilda land som släpper ut mest växthusgaser, inte har undertecknat Kyotoavtalet gör inte det hela bättre. Deras skarpaste kritik är att det bara är västländer som finns med i avtalet. De USA-delegater som har uttalat sig kring mötet har sagt att ingenting har ändrats i deras policy.
Det vill säga att kapitalisternas vinstintressen inte kommer att hotas. Men faktum är att vinstintressen även lämnas i fred i de länder som undertecknat avtalet.

Marknad för utsläpp

Kyotoavtalet skapar en marknad för utsläppsrättigheter, men kostnaden för dessa har inte företagen fått stå för, utan de har inneburit en extra utgift för konsumenterna.
Miljöavgifter av diverse slag har införts, vilket i praktiken har inneburit en platt skatt som drabbar de med låg inkomst hårdast.
Även om Nairobimötet blev ett fiasko, visar det att detta problem nu uppmärksammas.
Andra tecken är SVT:s suveräna serie Planeten och Al Gores spelfilm, vilka bidragit till att frågan tas på allt större allvar. Det är inte längre oklart vilket hot den globala uppvärmningen innebär, vi ser redan dess konsekvenser.
Aftonbladets enkät, som delades ut till 100 mötesdelegater, visar att det viktigaste ”vi svenskar” kan göra om vi vill minska den globala uppvärmningen är att åka mindre bil. Och det är så de styrande vill ha det: att det är ditt ansvar, inte regeringarnas och storbolagens. Det är inte de som verkligen har makten att förändra de stora systemen som ska göra något, det är den enskilda individen som ska byta till lågenergilampor. Visst är det positivt att vi tar små steg i vardagen. Men det är en lögn att detta kommer att räcka.

De fattiga betalar

Idag får världens fattiga betala med förstörda skördar, svält, sjukdomar och död på grund av den globala uppvärmningen. Att det är industrialismen som orsakat detta råder det inga tvivel om. Vem är det då som bestämmer över industrierna och dess nedsmutsning? Jo, givetvis de som äger bolagen.
Under kapitalismen kommer produktionens huvudmål alltid att vara maximerad vinst. Oavsett vad konsekvenserna blir för miljön eller mänskligheten. För att komma åt problemet krävs det mer än att låta vanliga löntagare betala kapitalisternas rovdrift genom höjda miljöavgifter.
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!