Ledare
Efter det historiska raset andra kvartalet i år, då ekonomin krympte med 8 procent, ”studsade” ekonomin tillbaka påföljande kvartal. BNP växte med nästan 5 procent under det tredje kvartalet. Det var främst en snabb återstuds för exportindustrin jämte en mindre uppgång i konsumtionen – en rekyl på att restriktionerna lättade under sommaren – som låg bakom det tredje kvartalets BNP-uppgång. Övriga delar av ekonomin växte knappt eller inte alls.
”Andra kvartalets kraftiga nedgång i näringslivets förädlingsvärdevolym (ett mått på den ekonomiska aktiviteten) var den enskilt största sedan åtminstone 1980. Det följdes i tredje kvartalet av en uppgång där runt 60 procent av tappet återhämtades. Men bilden i olika delar av näringslivet är spretig. Verkstadsindustrin har återhämtat den initiala chocken medan flera av de hårdast drabbade tjänstebranscherna ligger kvar på mycket låga nivåer” (SCB: Sveriges ekonomi, nummer 4 2020).
Men även exportindustrin bromsar nu in efter att land efter land stängts helt eller delvis stängts ned igen på grund av den andra dödliga vågen av smitta.
I många länder är höstens andra våg värre än vårens första. I Europa har covid-19 blivit den näst vanligaste dödsorsaken efter hjärt- och kärlsjukdomar.
Även i Sverige ökar smittan i en fasansfull takt. Coronapandemin slår hårt mot utsatta och folkhälsan, men också mot samhällsekonomin. Men på aktiebörsen märks inte någon coronaoro och de superrikas redan stora förmögenheter växer i en oemotsvarad hastighet och omfattning.
Under året har enbart antalet techmiljardärer i Sverige, individer som blivit miljardärer på digitala affärer och teknik, en bransch som sysselsätter en handfull, ökat från 44 till 59 personer. Deras samlade förmögenhet på drygt 300 miljarder kronor är 60 procent högre än ifjol. 300 miljarder kronor är nästan vad landets sjukvård kostar under ett år.
”Summerar vi vinsterna för de 50-tal storbolag som lämnat rapport kan det konstateras att vinsten ökar med 30 procent, jämfört med samma kvartal för ett år sedan. Det är unikt starkt”, skriver börsanalytikern Peter Malmqvist den 25 oktober.
Regeringens stödåtgärder tillsammans med att Riksbanken har pumpat in pengar i ”marknaden” och den fortsatta nollräntan har blåst upp börskurserna till historiska nivåer samt fyllt på bolagens kassakistor.
”Och nu vädrar utdelningsjägarna morgonluft inför 2021. Bolagens kassor är överfyllda och flera av börsbjässarna väntas nu kompensera sina aktieägare med kraftiga guldregn”, skriver Dagens Industri den 2 december och förutser att flera bolag kommer att dela ut mer än vad de tjänar i år som en extra kompensation till aktieägarna.
Efter tio månader av vad som sade vara den påstått framgångsrika ”svenska coronastrategin” firar börsbolag och rika medan pandemin skördar allt fler offer, samhällsekonomin blöder och exempelvis antalet långtidsarbetslösa fortsätter att öka snabbt.
Alla kan smittas. Men fattigdom ökar risken att dö av covid-19. På individnivå och utanför äldreboenden är inkomst den socioekonomiska faktor som förklarar mest covid-19-dödlighet, konstaterar en rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm, som publicerades i november. Klasskillnaderna är dödliga.
Mot krisen krävs ett program för liv och hälsa först – för skydd, masker och tester. För en massiv och snabb upprustning av välfärden och att de tillfälliga förbättringar som har gjorts i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen omdelbart blir permanenta – låt rika, storbolag och banker betala.
Omedelbart förstatligande under de anställdas demokratiska kontroll och styre av alla bolag som har fått statsstöd och som står itu att ösa pengar över sina aktieägare. För en socialistisk systemförändring och en demokratisk planerad ekonomi utifrån behov, miljö och hållbarhet. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.