av Per Olsson
Januariavtalet, uppgörelsen mellan S, MP, C och L, gav grönt ljus för fortsatta vinster i välfärden, vilket fick de privata vård-, omsorgs- och skolbolagen att jubla.
Kommunernas och regionernas (landstingens) köp av välfärdstjänster från privata företag har ökat stort under de senaste tio åren. Kommunernas köp av verksamhet har exempelvis ökat från 11 procent av de totala kostnaderna år 2008 till 16 procent år 2017, eller 113 miljarder kronor.
Visserligen minskade kommunernas köp av välfärdstjänster under 2017, men det berodde främst på de allt högre flyktingmurar som har byggts sedan 2016.
Däremot fortsatte regionerna att lägga allt mer pengar på att köpa tjänster av privata aktörer. 2017 köpte regionerna tjänster av privata aktörer för 42 miljarder kronor, vilket utgjorde nästan 12 procent av samtliga utgifter. År 2008 gick cirka 8 procent av regionernas utgifter till privata aktörer.
Antalet privata vårdcentraler är snart lika många som de som drivs i offentlig regi. Enligt färska siffror från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) finns det nu 492 privata vårdcentraler – 43 procent av det totala antalet i landet. ”Det är en stor förändring jämfört med 2006 när de offentliga vårdcentralerna var mer än dubbelt så många” (Läkartidningen den 14 februari).
Stockholms län har gått längst i privatiseringen av primärvården – mer än två av tre vårdcentraler drivs i privat regi.
Privata anställningar inom skola, vård och omsorg blir allt vanligare och utgör drygt en fjärdedel av de sysselsatta på arbetsmarknaden. Under de senaste två decennierna har andelen som arbetar i privat regi inom välfärden fördubblats och uppgår nu till 23 procent, enligt SKL.
Sverige är unikt vad gäller andelen skattefinansierad välfärd i privat regi och vinstuttagen; här finns numera Europas mest oreglerade välfärd och efter Januariavtalet blir det än värre.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• Inga vinster i välfärden. Återkommunalisera privatiserad verksamhet.
• Vård, omsorg och skola ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte samt styras demokratiskt av de anställda och brukare.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.