av RS Haninge // Artikel i Offensiv
Den 17 april höll Haninges blåbruna kommunstyre ett informationsmöte om nedläggningen av Båtsmansskolan i Söderby. Politikerna hade bokat in väktare för att skydda sig från småbarnsföräldrarna. Två dagar tidigare lämnade föräldrarna över 1 400 namnunderskrifter för att rädda skolan – namn som föräldrar har samlat in på kort tid under sin påskledighet på grund av politikernas turbofart för nedläggning.
Dagen innan påskledigheten fick föräldrarna ett brev om att skolan ska stängas och att beslut tas den 19 april på ett extrainsatt möte med grundskolenämnden. I politikernas plan var ”dialogmötet” satt till att vara efter beslutet om nedläggning, men föräldrarnas protester och namninsamling tvingade dem att ha detta informationsmöte, två dagar innan beslutet.
– Det är era val som är orsaken till detta, det fria skolvalet, mässade kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson (M).
– Ni säger att vår skola går med underskott. Men det gör alla skolor i Haninge utom två, i samma storleksordning som vår! sa en förälder som räknade upp alla skolornas underskott.
– Problemet är inte skolorna, utan att ni har satt för liten elevpeng! fyllde nästa förälder i med.
– Jag har två barn på Båtsmansskolan som ni nu vill splittra, en till Vegaskolan och en till Vendelsömalmsskolan, båda får otrygga skolvägar. Ni pratar om fritt skolval, men hur många i Söderby har valt storskolorna Vegaskolan eller Vendelsömalm? frågade en förälder.
Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna, utmanade de siffror som lades fram av tjänstemännen och M-politiker:
– Ni säger att elevunderlaget har minskat. Men idag går det tio fler elever på skolan än för två år sen. Sen ljuger ni och säger att kapaciteten är mycket högre än i verkligheten. Kapaciteten när skolan byggdes var 300 elever, nu går det 297 elever och skolan har tvingats tacka nej till elever då det är är fullt. Er logik är att alla skolor måste vara överfulla för att vara lönsamma, att trycka in så många barn ni kan per kvadratmeter. Det är er budget det är fel på, inte elevunderlaget.
Vi har haft ”facklig samverkan” nämnde en tjänsteman. Men en lärare invände skarpt:
– Vi lärare fick info på en tisdag om ett möte på skärtorsdagen två dagar senare, då fick vi info om nedläggning strax följt av långhelg och lov.
Beslutet tas på onsdag den 19 april i Sveriges kanske snabbaste nedläggningsärenden någonsin.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.