Fördjupning: SOCIALISTISK FEMINISM

Stoppa mäns dödliga våld mot kvinnor – ”Ni Una Menos”! Foto: Gabriella Corvalho Wikimedia Commons.

Fördjupning: Varför behövs en international?

Sju artiklar på temat i Offensiv #1626:

1. ”SOCIALISMEN ÄR INTERNATIONELL ELLER INGENTING” av Robert Bielecki
2. KAMPEN FÖR EN ARBETARINTERNATIONAL av Elin Gauffin
3. KAPITALISMEN MÅSTE BORT MEN HUR? av Jonas Brännberg
4. “ARBETARKLASSEN ÄR PÅ VÄG TILLBAKA” av Louise Strömbäck
5. ENAD KAMP MOT RASISMEN av Nicole Johansson
6. SOCIALISTERS DUBBLA UPPGIFT av Jonas Brännberg
7. SOCIALISTISK FEMINISM av Ann-Christin Holmström

DEL 7: SOCIALISTISK FEMINISM

Av Ann-Christin Holmström // Artikel i Offensiv

Kapitalismen bygger på exploatering av arbetarklassen för den ägande klassens vinst. Det finns olika former av förtryck som fyller detta system, med funktionen att upprätthålla och fördjupa exploateringen, samtidigt som den härskande klassens kontroll över samhället upprätthålls genom förtrycket. En av de mest centrala är kvinnoförtrycket.

Kvinnoförtrycket föddes ur privategendomen och har rekonstruerats i varje klassamhälle – även i dagens kapitalistiska system. Kvinnoförtrycket grundar sig delvis på att kvinnor tjänar mindre än män, jobbar deltid i större utsträckning och tar större ansvar för det obetalda hemarbetet. Kvinnodominerade yrken har sämre arbetsvillkor och löner, där både utbildningsväsendet och sjukvården sticker ut.

På 1960- och 1970-talet stred kvinnor för att få rätt till barnomsorg och möjlighet att komma ut i arbetslivet. Det var inget som gavs frivilligt, utan blev resultatet av kamp.

De 10-15 senaste åren har massiva kvinnorörelser igen skakat världen, ofta kopplat till sexuellt våld, såsom Ni Una Menos (mot femicid), Kvinna, liv, frihet i Iran och Metoorörelsen som skakade stora delar av världen. Även om protesternas topp kanske för tillfället är passerad fortsätter kamp mot kvinnoförtryck att vara en källa till mobilisering, kamp och radikalisering. Nyliga exempel är rörelserna i Frankrike i samband med åtalen efter övergreppen mot Gisele Pelicot och strejkerna och demonstrationerna i Indien efter våldtäkten och mordet på en kvinna på ett sjukhus. Vår analys av kvinnoförtrycket är att det är en organisk del av kapitalismen med tre källor: arbetsmarknaden, familjen och det sexuella förtrycket.

Arbetsmarknaden består av exploatering av arbetare. Värdet som produceras får arbetaren inte ta full del av. Eftersom arbetaren endast gör sin lilla del i produktionen, utan verkligt inflytande eller delaktighet uppstår alienation, ett förfrämligande från produkten såväl som arbetet. Arbetaren kan uppleva att hen bara är ett kugghjul i en stor produktion hen inte kan påverka och arbetet blir ett nödvändigt ont för att försörja sig.

Vi ser att kvinnor är förlorare i denna exploatering, där de dels tjänar mindre men även jobbar deltid i större utsträckning än män vilket försämrar både lön och pension. Arbetsvillkoren och lönerna inom kvinnodominerade yrken är sämre och fler kvinnor drabbas av ohälsa med arbetsrelaterade orsaker.

När vi säger att familjen är en plats för förtryck, så menas familjen som institution och dess roll i samhället, vilken har spelat en stor roll i bildandet av en klasshierarki där det har blivit mer naturligt att kvinnan i större utsträckning ska ta hand om hem och barn. Enligt FN (2023) lägger kvinnor 2,8 timmar mer än män varje dag på obetalt hem- och omsorgsarbete. Trots att fler män idag tar hand om barn och hem så är vi ännu inte i mål. Sedan klassamhället födelse har familjen varit en institution för kontroll över kvinnor. Den socialistiska pionjären Friedrich Engels förklarade det som att ”Inom familjen är han borgaren, kvinnan representerar proletariatet.”

Det sexuella förtrycket handlar på ytan om samhällets fördomar, kulturella sedvänjor, religiösa föreställningar och lagar som syftar till att begränsa kvinnor och deras tillgång till sina egna kroppar och sina egna val; i grunden är mäns kontroll av kvinnors kroppar dock kopplat till klassamhällets exploatering och familjen som en institution för att upprätthålla systemet. Det ser vi nu bland annat i USA, där aborträtten begränsas. Metoo-rörelsen, som blev ett stort fenomen, kom att belysa de övergrepp som många kvinnor har blivit utsatta för.

En del av kvinnoförtrycket är de könsnormativa och heteronormativa strukturer som den borgerliga familjen är uppbyggd på – vilket också är grunden för förtrycket mot homo-, bi-, trans- och queerpersoner plus andra läggningar och identiteter (hbtq+) som inte faller inom ramen för den borgerliga familjens normer.

Idag är transpersoners rättigheter under attack, vilket tillsammans med samhällets normer och dess effekter på omgivningens syn och förutfattade meningar kan leda till ett ifrågasättande av samhället. För oss socialister är det grundläggande att alla ska bli lika respekterade, värdesatta och inkluderade – oavsett identitet. Vi ser idag hur behovet av kamp och motrörelser är extremt aktuellt, där extremhögerns attacker kommer hela tiden. Det kan handla om exempelvis aborträtt i USA eller kriminalisering av feminism i Kina. Allt detta är nära kopplat till attacker på hbtq+-rörelsen och speciellt på transpersoner.

Vi använder alltid klassanalysen i grunden, där bland annat de lagliga rättigheterna alltid ska mötas upp med förbättringar av materiella villkor, där dessa ska medföra bättre förutsättningar för att gynna arbetare, låginkomsttagare och de fattiga. Klasstillhörigheten är inte i första hand en kulturell aspekt, utan den bestäms av rollen i produktionen.

Arbetarklassens karaktär är också en mångfald av etniciteter, religiösa tillhörigheter, sexuella läggningar och identiteter såväl som olika materiella förutsättningar; skilda villkor – men ett gemensamt klassintresse. Kampen mot alla former av förtryck är därför central i klasskampen.

Kapitalismen och dess exploatering av människor är roten till våra problem. Så länge systemet finns kvar spelar det mindre roll att vi alla är ”lika inför lagen” – förtrycket finns kvar ändå.

För att förändra samhället krävs det kollektiv kamp, både internationellt och globalt. Förtrycket påverkar självklart individen som är utsatt, men förtrycket som fenomen påverkar ett flertal människor och det måste bekämpas tillsammans. Det är därför vi pekar på styrkan i förenad kamp mot olika förtryck.

Socialismen grundar sig i internationellt samarbete mellan alla arbetare, där socialismen handlar om gemensamt ägande av samhällets resurser, vilket resulterar i att klassamhället – grunden för allt förtryck – avskaffas och det kan byggas ett samhälle med målet att alla människors välbefinnande, oavsett kön, etnicitet eller ursprung, sätts främst.

GÅ MED ISA OCH SOCIALISTISKT ALTERNATIV

Av Boris Brännberg

Vi i ISA är unika i fråga om att ha organiserade socialister i Kina samt att ha medlemmar i Palestina/Israel, där kampen för att störta Netanyahus mördarregering fortsätter.

I USA har våra medlemmar varit ledande i kampanjen för att fackligt ansluta arbetare på Amazons största logistiska hub i Kentucky. I Storbritannien var vi ledande i framgångsrika lärarstrejker för högre löner.

När arbetare och förtryckta som protesterar utsätts för förföljelse och repression agerar vi gemensamt till deras försvar. I kampen för att lägga ned åtalet mot Daniel Akande och de andra politiskt åtalade i Nigeria har ISA demonstrerat vid Nigerias ambassader runt om i världen och samlat hundratals protestbrev från fackligt aktiva, parlamentsledamöter och vanliga löntagare runt om i hela världen.

Kapitalismen är global och därför måste vi organisera oss internationellt. Gå med i ISA och Socialistiskt Alternativ. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!