Förlossningsvården: ”tillför resurser anpassade till kraven”

Snart dags för barnmorskeuppror även i Norrbotten? (Foto: Natalia Medina)

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Brister i arbetsmiljön på förlossning- och BB-avdelningarna på Sunderby sjukhus är så allvarliga att de ”kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig.” Det skriver Arbetsmiljöverket som nu hotar Region Norrbotten med vite om inte förlossningsvårdens resurser matchas med kraven.

Arbetsmiljöverket har granskat arbetsmiljön på Sunderbyns förlossning och BB efter en anmälan som Vårdförbundet gjorde i februari i år. Resultatet är fördömande – arbetsbelastningen är farligt hög.
Nu kräver Arbetsmiljöverket att Region Norrbotten vidtar ”åtgärder för att förebygga ohälsa hos barnmorskorna genom att antingen tillföra resurser så att de är anpassade till kraven och arbetsmängden vid avdelningen eller minska kraven och arbetsmängden så att de är anpassade till resurserna vid avdelningen.”

Barnmorskorna på Sunderbyn har ända sen förra året larmat om en ohållbar arbetsbelastning, en stress som har resulterat i högt blodtryck, sömnsvårigheter, ångest och utmattning.
Sommaren 2021 visade Vårdförbundets enkät att 97 procent av barnmorskorna på avdelningen upplevde att arbetsbelastningen var oacceptabel, samtidigt som 93 procent ansåg att de inte kunde göra något åt situationen.
”Då begärde vi att arbetsgivaren skulle åtgärda barnmorskebristen och arbetsbelastningen. Det hände ingenting, så i februari gick vi vidare till Arbetsmiljöverket”, säger Elisabeth Lindblad, som är barnmorska på förlossningen vid Sunderby sjukhus, tillika huvudskyddsombud och ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, till Dagens Medicin.
Lindblad uppger till SVT att nära hälften av barnmorskorna arbetar deltid, inte för att lönerna egentligen tillåter det men för att priset för heltid blir för högt för den egna hälsan och livssituationen.

Barnmorskorna på Sunderbyn har ända sen förra året larmat om en ohållbar arbetsbelastning.

Från januari till juni arbetade avdelningens 47 barnmorskor tillsammans 2 000 övertids- och mertidstimmar.
Ett av Vårdförbundets krav är en arbetstidsförkortning enligt modellen 80, 90, 100 – 80 procents arbetstid till 90 procent av lönen och 100 procent pensionsavsättning. Det kravet har Region Norrbotten inte varit berett att diskutera.
Däremot säger sig regionen arbeta med att åtgärda problemen genom att i dialog med personalen göra en schemaöversyn – det talas om ”hälsosamma”, ”hållbara” scheman – samt genom att försöka rekrytera fler barnmorskor.
Jan Sundqvist, som är HR-ansvarig för länssjukvården division 2, säger till SVT att han är optimistisk om att hinna möta Arbetsmiljöverkets krav till den 25 november, och därmed undvika vitet på 800 000 kronor.
Arbetsmiljöverket kommer att följa upp arbetet i februari 2023, med ytterligare vite på 400 000 kronor om inte arbetsbelastningen har minskat.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att personalkrisen i vården måste brytas genom en storsatsning på arbetsmiljö, löner och inflytande. Kortad arbetstid till bibehållen lön är en nyckelfråga.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!