av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv
Statliga Samhall har fått en mängd anmälningar mot sig den senaste tiden gällande bristande arbetsmiljö, där bland annat städare på äldreboenden inte har fått skyddsutrustning trots pandemi. Samhall har blivit ett bolag som alla andra där pengarna styr medan de anställdas välmående och säkerhet inte prioriteras.
Samhalls uppdrag är att skapa meningsfulla och utvecklande arbeten för personer med funktionsvariationer som påverkar arbetsförmågan. Under det senaste året, sedan pandemin blev ett faktum i Sverige, har arbetsförhållandena för Samhalls anställda tydligt försämrats. Många av de anställda är i någon av riskgrupperna, men har inte fått tillräckligt skydd. Personer i riskgrupp har fått städa äldreboenden, butiker och gym där risken för smitta är mycket stor.
Anställda vittnar om att de kan städa på flera olika äldreboenden under samma vecka, och att de inte har fått vare sig masker eller visir av arbetsgivaren. Resor inom kollektivtrafiken mellan arbetsplatserna är också en stor smittorisk.
Skyddsombuden på Samhall vittnar om hur de blir motarbetade av företaget när de försöker ta upp de stora bristerna i arbetsmiljön. En rad olika anmälningar har gjorts mot Samhall, bland annat en anmälan till Arbetsmiljöverket i Eskilstuna som först avslogs av Arbetsmiljöverket.
Nu har Arbetsmiljöverket återupptagit ärendet, med största sannolikhet för att frågan blivit mer känd genom media. Det skyddsombud från Fastighets som gjorde anmälan mot Samhall i Eskilstuna har sagt att de som redan är sjuka och kommer till Samhall bara blir sjukare av att vara där.
Samhall försvarar sig med att säga att de minsann följer nationella riktlinjer när det gäller pandemin. Men när majoriteten av deras anställda ingår i en riskgrupp måste de göra mycket mer.
Att skicka personer i riskgrupp till äldreboenden utan något skydd alls är rent livsfarligt. Redan i våras hade flera anställda på Samhall dött av covid-19.
Samhall har blivit ett av många konkurrerande företag inom framför allt lokalvård, där de är med i upphandlingar och vinner allt större kontrakt. Samtidigt är Samhalls uppdrag att erbjuda anpassat arbete till personer med funktionsnedsättning, för att de ska kunna utvecklas och må bra. Det sistnämnda är inte möjligt för ett företag som alla andra, där konkurrens och ekonomisk vinst är drivande.
All vinst som Samhall gör stannar inom bolaget, då den enda ägaren som finns är staten. Bolaget sitter därmed på enorma mängder pengar. I slutet av 2019 hade de tillgångar på nästan 3,800 miljarder kronor. Det absolut minsta Samhall kan göra är att köpa in masker, visir och handsprit till personalen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.