![](https://i0.wp.com/media.socialisterna.org/2025/02/20170629_180037-1-scaled-e1738684559173-1.jpg?resize=507%2C494)
Av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv
När detta skrivs har en vecka gått sedan Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson varslades om uppsägning från Gothenburg Roro Terminals i Göteborgs hamn. Sedan dess strömmar solidariteten in från fackklubbar och enskilda runt om i hela landet, allt medan anklagelsen om ”brott mot rikets säkerhet” faller samman som ett korthus. Tyvärr kan dock även uppenbart falska anklagelser användas för att skjuta den fackliga kampen i sank. Därför är övriga fackföreningsrörelsens toppars tystnad skamlig.
Gothenburg Roro Terminals polisanmälde också Helgeson för brott mot rikets säkerhet, men knappt hade anmälan landat hos Justitiekanslern (JK) innan den var nedlagd. Den ”säkerhetsskyddslag” som företaget hänvisade till handlar om säkerhetsklassade tjänster, något som inte ens berör den tjänst som Helgeson har.
Det är uppenbart att allt handlar om att Helgesson fullföljt sin fackliga uppgift: att företräda medlemmarna gällande den blockad av krigsmateriel till Israel som förbundet beslutat om efter en medlemsomröstning.
Attacken på Helgeson och Hamnarbetarförbundet har förstås chockat både de inblandade och förbundet, men nu strömmar solidariteten in. Unga byggare och Sekoklubben på Pågatågen, vars medlemmar genom strejkhot framgångsrikt stoppat en liknande uppsägning av en facklig företrädare, tillhör dem som har skickat stöduttalanden.
Entusiasmen för blockaden förklarar också motiven bakom arbetsgivarnas attack på Helgeson och Hamnarbetarförbundet. ”Vi är överväldigade av mängden uppmuntrande mail och telefonsamtal och engagemanget i kommentarsfälten. Särskilt vill vi nämna Svenska Freds ’skicka en roskampanj’. Fackföreningen har fått hundratals ros-kort”, skriver Hamnarbetarförbundet på sina sociala medier.
Trots att Gothenburg Roro Terminals anklagelser mot Helgeson är falska och en uppenbar politisk attack på Hamnarbetarförbundet kommer juridiken inte stoppa dem – lagen tvingar dem inte att återanställa, även om uppsägningen är olaglig. Precis som i fallet med Pågatågen så krävs det massiva fackliga påtryckningar och sannolikt även hot från de anställda om strejk för att försvara Helgeson, Hamnarbetarförbundet och fackföreningsrörelsen. Hamnarbetarna har en stark internationell solidaritet som behöver mobiliseras.
Samtidigt måste de fackliga ledningar som sviker bröder och systrar i kampen utmanas av de som vill revitalisera facken till att bli de demokratiska, kämpande och solidariska organisationer vi behöver.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.