av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv
Nya siffror från FN:s livsmedelsprogram visar att den akuta matbristen fortsätter att öka globalt. Från att antalet har legat på 145 miljoner människor år 2019 har den nu ökat till hela 345 miljoner.
Världen har kanske aldrig haft så många samverkande och existentiella kriser som just nu. Klimatkrisen, Ukrainakriget och andra konflikter/krig, pandemi, levnadskostnadskris, ekonomisk recession etc – allt med det kalla kriget mellan USA och Kina som en avgörande motor i världsutvecklingen med ökad protektionism och nationalism i alla länder.
Det är ett tecken på att världskapitalismen har släppt den nyliberala doktrinen och istället gått in i en era av nationalistisk kapitalism, något som allt fler borgerliga ekonomer nu också erkänner. Det visar också hur krisande systemet är, och inga lösningar har på någon av alla de kriser som den för med sig.
Ett av de många hemska uttrycken för det kaos som kapitalismen för med sig, särskilt nu när den orsakar så många kriser samtidigt, är utbredningen av svält och akut matbrist i världen. Och värst är det förstås i de mest utsugna länderna globalt, eller länder som är i ett tillstånd av förvärrade konflikter, djupa kriser och svårast drabbat av den globala uppvärmningens effekter.
Enligt FN:s livsmedelsprogram är det 345 miljoner människor som idag lever med akut matbrist, och 49 miljoner i svält i 49 länder. De värst drabbade länderna är Sydsudan, Afghanistan, Jemen, Haiti, Somalia och Centralafrikanska republiken.
Rapporten säger vidare att så många som 828 miljoner människor i världen går till sängs hungriga varje dag.
En FN-rapport 2021 visade att 931 miljoner mat slängs varje år, från hem, affärer och restauranger. Det motsvarar 17 procent av all mat som finns tillgängligt, eller 23 miljoner fullastade 40-tons lastbilar.
Samtidigt ökar klassklyftorna och inkomstklyftorna till groteska nivåer. Exempelvis snappar de tio rikaste procenten åt sig 52 procent av alla inkomster, medan den fattigaste hälften endast får 8,5 procent. Den rikaste procenten äger 38 procent av världens rikedomar (IMF:s rapport Global Inequalities mars 2022).
828 miljoner människor i världen går till sängs hungriga varje dag.
Hur kan det komma sig att en värld med ett överflöd av resurser, där tillräckligt med mat produceras för att föda en hel värld 1,5 gånger om, har så många människor som lever i svält?
Kortfattat är svaret helt enkelt kapitalismens rovdrift, snedfördelning och plundring. Varor (som mat) produceras inte utifrån behoven, utan för att kunna tjäna så mycket pengar som möjligt (helst på så kort tid som möjligt).
Istället för den förruttnade kapitalismen, med manisk vinstjakt på arbetarklassens bekostnad och som lämpar alla systemets kriser på de utsugnas axlar, behövs ett helt annat ekonomiskt, politiskt och socialt system – internationell socialism.
Då kan verkliga steg tas för att se till att alla förses med de mest grundläggande behoven, som mat, vatten, tak över huvudet och en tillvaro i fred, frihet och harmoni.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.