Naeem har varit timanställd i 2,5 år och vittnar om att arbetsvillkoren blivit sämre efter att Stockholmstågsbolagen tagit över.
– Jag har svårare att byta schema med mina kollegor. Det måste anmälas flera dagar i förväg och ska godkännas. Men jag måste ställa upp så fort de ringer.
– Samtidigt som Stockholmstågsbolagen tog över lovade SL att satsa 100 miljoner extra per år på pendeltågen. Men de nya tågen X60 fungerar inte. Vidare råder stor personalbrist, det saknas lokförare.
– RS är helt emot privatiseringar – ut med vinstintresset.
Ut med vinstintresset!
– Jag kallar det stöld av samhällig egendom. Vår uppfattning, SEKO Stockholm pendelklubben, är att kollektivtrafiken ska drivas i offentlig regi – utan vinstintresse, säger Rainer Andersson, tågvärd och pendelklubbens ordförande.En av huvudorsakerna till sommarens pendelkaos är att de nya tågen X60, som skulle lösa alla problem, inte fungerat. Och det är ingen överraskning för facket och de anställda.
– Tågen är behäftade med en rad problem för att formulera det milt. De köptes in för fyra miljarder och har sedan augusti förra året varit i kommersiell drift men de fungerar inte. De klarade inte kylan och de klarar inte värmen heller.
– De tekniska felen har gjort att de inte kan omkopplas i Västerhaninge.
– Det handlar också om en rad felaktigheter som skyddsombuden påpekat: dörrar som öppnas på fel sida, eller inte öppnas alls osv.
– Klubben har alltid motsatt sig upphandlingssystemet. Jag brukar säga att vi har en ”osynlig arbetsgivare”, tågen ägs av SJ. Men de är inte vår motpart. Upphandlingssystemet sätter arbetsrätten i gungning.
Efter att Stockholmstågsbolagen tagit över har verksamheten delats upp. Det finns mycket som redan tyder på att fackets varningar har besannats. Mer kaos och mindre tillförlitlighet.
Pendelklubben var starkt emot att verksamheten styckades upp.
Under paraplyet Stockholmståg ryms: Stockholmståg som kör pendeltågen, EuroMaint som ansvarar för det tekniska underhållet, och TraffiCare som har kontrakt på stationstjänst samt städning.
Det är de anställda som fått ta skiten för att pendeln inte gått som den ska, allt medan cheferna och de politiska ansvariga varit på semestern.
Kriskommission?
Efter att ha mottagit 4 000 klagomål från ilskna pendeltågsresenärer beslöt SL (politikerna) att tillsätta en så kallad kriskommission för Nynäspendeln. I den kriskommissionen ingår representanter för SL, Banverket, Stockholmståg, Haninge och Nynäshamns kommuner.Det skulle se ut som om politikerna lyssnat. Men mest handlade det om att försöka sopa undan frågan inför valet. Det har de etablerade partierna ett intresse av, eftersom de är ansvariga för pendeleländet. Vänsterpartiet i Storstockholm kräver visserligen att privatiseringarna ska stoppas och driften återgå i SL:s regi. Men man är inte beredd att ta den nödvändiga strid som krävs. Det skulle nämligen hota samarbetet med socialdemokraterna och miljöpartiet, vilka inte vill skrota upphandlingssystemet.
Utan att ens ha haft något möte, kunde kriskommissionen den 16 augusti meddela via SL att Nynäsbanans utbyggnad med dubbelspår snabbas upp. Landstinget lånar ut 250 miljoner kronor till Banverket för att snabba på utbyggnaden av dubbelspår till Nynäshamn. Detta i form av nya mötesspår och förlängda perronger.
Gott så eller? Nja – det var ett gammalt löfte som salufördes som nytt.
Gamla nyheter blir nya
Redan i mars i år kom ett besked om att: ”Stockholms läns landsting vill låna ut 250 miljoner kronor räntefritt till Banverket för att påskynda upprustningen av Nynäsbanan, där pendeltågstrafiken ständigt varit SL:s sorgebarn” (Dagens Nyheter 15 mars). I april ingick samma löfte i det paket med åtgärder som trafiklandstingsrådet Anna Kettner (s) presenterade under rubriken ”SL lovar slut på pendeleländet” (Stockholm City 18 april).Två månader senare tvingas pendelresenärerna genomlida den värsta sommaren på länge.
Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kämpar för:
• Stoppa privatiseringarna. Skrota upphandlingssystemet.
• Kollektivtrafik i offentlig regi under demokratisk kontroll och styre av anställda och resenärer.
• Nolltaxa och plan för snabb utbyggnad och upprustning av hela kollektivtrafiken.
• Fler tvärförbindelser och dubbelspår till Nynäshamn.
Per Olsson