av Anders Wemmert
Personalflykten bland sjuksköterskor på Region Skånes sjukhus fortsätter. De dåliga arbetsvillkoren och lönerna gör att framför allt operationssköterskor och nu även narkossköterskor säger upp sig. Sjukhuset i Lund saknar ett 20-tal narkossköterskor, vilket gör att planerade operationer ställs in och att operationssalar står outnyttjade. Operationsköerna blir allt längre och patientsäkerheten hotas.
Sjuksköterskebristen inom Region Skåne har nu varat i flera år och förvärras. ”Man kommer obönhörligen tillbaka till lönerna. Våra nya kollegor kommer till intervju, är intresserade, men efter lönediskussion säger de nej tack,” säger Eva-Marie Ottosson Möller, skyddsombud för Vårdförbundet i en intervju till tidningen Sydsvenskan.
Långa arbetspass, personalbrist och stress samt dåliga löner gör att personalen säger upp sig.
Sjuksköterskebristen ökar, samtidigt som kostnaden för bemanningspersonal också ökar. En sjuksköterska som arbetar via ett bemanningsföretag har dubbelt så hög lön som en sköterska anställd av Region Skåne. Detta är ett resultat av den politik som bedrivs.
En allt större del av sjukvårdsresurserna överförs till privata vårdgivare, och bemanningsföretag bedriver sjukvård till skyhöga kostnader som betalas av skattemedel.
De olika vårdfacken måste nu ta strid för bättre arbetsvillkor och bättre löner för de som arbetar inom den offentliga vården.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• Riv upp privatiseringarna och köp- & säljsystemen. Kasta ut riskkapitalisterna. Bra vård i offentlig regi. Stoppa nedskärningarna.
• Massiv upprustning av vården – behoven ska styra. Fler anställda på bättre villkor. Kraftigt höjda vårdlöner. Bryt trenden – öka antalet vårdplatser. Låt bankvinster och de rika betala.