av Ammar Khorshed // Artikel i Offensiv
”Human rights – on and off the pitch.” Norska fotbollslandslaget protesterade mot de vedervärdiga arbetsförhållandena i Qatar. Tusentals arbetare har mist livet på byggarbetsplatserna under förberedelserna inför fotbolls-VM 2022.
De första kvalmatcherna till fotbolls-VM i Qatar 2022 spelades i förra veckan. Norska landslaget tog tillfället i akt att protestera emot brotten mot arbetares rättigheter, i sin öppningsmatch mot Gibraltar. Spelarna äntrade planen iförda tröjor med texten ”Human rights – on and off the pitch” (mänskliga rättigheter – på och utanför fotbollsplanen).
Norges färske förbundskapten Ståle Solbakken motiverade sitt lags protestaktion på presskonferensen efter matchen: ”För mig hänger idrott och politik ihop. Man kan säga ’tyvärr’, men det gör det.”
Protesten följdes upp av protester från flera andra landslag: Tysklands, Nederländernas och Danmarks. Från svenskt håll däremot är det passivt och förbundskapten Janne Andersson parerar genom att fegt hänvisa till att ”förbundet har valt en väg”.
Bakgrunden till protesterna är att 6 500 migrantarbetare från södra Asien har mist livet sedan förberedelserna inför VM påbörjades för sju år sedan. Detta avslöjade The Guardian den 23 februari i år. Orsaken är vedervärdig arbetsmiljö med obefintlig säkerhet, främst på byggarbetsplatserna.
Kafalasystemet i Qatar och andra gulfstater gör att migrantarbetarnas vistelse i landet är bundet till arbetsgivarnas ”sponsring”. Det starka beroendeförhållandet förhindrar effektivt arbetarna att ställa krav på bättre arbetsförhållanden och de saknar därför i praktiken några som helst rättigheter.
Initiativet till protesterna kommer från gräsrotsnivån. Norges supporterförening och flera fotbollsföreningar har krävt en bojkott av VM i Qatar. Kravet har avvisats av pamparna i fotbollsförbundet. Landslagets protest kommer sannolikt från spelare och tränare, som ett svar på kraven.
Det är tydligt att den internationella fotbollsfederationen Fifa är pressad när den låter meddela att det inte blir någon disciplinär åtgärd, trots att dess policy innebär nolltolerans mot politiska markeringar vid evenemang. Fifa:s taktik är att ligga lågt i hopp om att protesterna ska avta.
Det är helt förståeligt att pamparna fruktar politiska budskap, mot bakgrund av den potentiella sprängkraften i sporten. Att Fifa är en genomkorrupt organisation som lät Qatar köpa sig ett VM med mutor gör pampväldet särskilt sårbart för protester.
Fotbollen är en av världens största och mest utbredda kulturella uttrycksformer. Den lockar miljontals till fulla arenor och ytterligare hundratals miljoner till TV-sofforna, över alla kontinenter. Det är därför som kapitalismen har satt tänderna i fotbollsvärlden.
Hundratals miljoner supportrar världen över utgör en omättlig marknad och det finns stora pengar att tjäna. Kapitalismens intrång i fotbollsvärlden har fört med sig korruption, mygel, diktatur och exploatering – både på och utanför arenorna.
Elitfotbollens succesiva förvandling från genuin folkrörelse till kommersiellt jippo alienerar supportrar, föreningsaktiva, barn och unga. Samtidigt finns ett genuint engagemang för sporten och för solidariteten, som utgör ett potentiellt hot mot kapitalismen inom fotbollen.
Fifa och diktaturen i Qatar fruktar protester eftersom de riktar världens blickar mot ett ruttet system. Protesterna mot fotbolls-VM i Qatar är i grunden en protest mot pampväldet och kommersialiseringen av fotbollen. De är också ett uttryck för motstånd mot kapitalismens kidnappning och exploatering av idrotten, och i förlängningen av hela samhället.
Spelarnas protester behöver följas upp av initiativ från hela idrottsvärlden. Diktaturens prestige och internationella legitimitet betalas med arbetares liv.
Därför borde fackföreningarna ta ansvar för att trappa upp och sprida protesterna bland arbetarrörelsen globalt.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.