De flesta anställda hade inte tillsvidareanställning, utan anställdes från dag till dag. Arbetet var både dag- och kvällstid. Lönen var 85 kronor i timmen och ingen ersättning för övertid eller OB. Dessutom hade de bristande försäkringar och inte några regleringar för pension eller sjuklön.
Bakom Focus CRS står en Stockholmsbaserad företagsgrupp som heter Peak Partners. Man skulle kunna gissa att de etablerade sig i en glesbygdskommun i förhoppningen om att kunna utnyttja människor som var glada att få något jobb alls. När de etablerade sig i Fränsta (Ånge kommun) beviljades företaget dessutom investeringsbidrag av Länsstyrelsen i Västernorrland på mer än en miljon kronor. Av dessa har över 400 000 kronor betalats ut.
Offensiv har talat med Frida Niemi, som var en av de strejkande.
Hur känns det nu när strejken är över och företaget har lagt ned verksamheten?
– Det känns bra! berättar Frida.
– Vi stod upp för våra rättigheter och det känns riktigt bra!
– Komma här och utnyttja folk! Det går vi inte med på!
– När vi gick ut i strejk klockan nio den 21 mars var det för att vi som jobbade ville ha kollektivavtal. Vi förstod inte vilken stor betydelse det skulle få. Vi hamnade i riksmedia och strejken debatterades i riksdagen med mera.
Frida berättar att hon i dag har fått klart att hon får ett annat jobb. Hon och de övriga strejkande sörjer inte över att CRS Fokus lämnar bygden.
– Att man bor i en glesbygd ska inte innebära att man inte ska ha schyssta villkor, menar de.
Per Johansson