Fred i Jemen efter att kriget tagit ny vändning?

Det är ännu långt till en fred i Jemen, som slits isär allt mer (Foto: ibrahem Qasim / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I slutet av mars 2015 inledde en koalition ledd av det saudiska kungahusets ledning sitt krig mot Jemen. Mindre än tre år senare hade kriget orsakat världens största humanitära katastrof. 

Det Saudiledda kriget inleddes med stöd av USA:s dåvarande president Barack Obama och dennes vicepresident, den nuvarande presidenten Joe Biden. USA bistod den saudiledda krigskoalitionen med vapen, underrättelser och rådgivning. 
Även den svenska krigsindustrin har sålt vapen till åtminstone fem länder som deltar i den Saudiledda koalitionen. ”Svensk export till krigande parter i Jemen har inte varit så här stor sen kriget började 2015”, larmade Rädda Barnen för ett år sedan.
Efter att ha blivit president har dock Biden sagt sig ha ändrat uppfattning och lovat att USA ska dra bort sitt stöd till kriget. Om det stannar vid ord återstår att se.

”Den Saudiledda koalitionens blockad av luftrum och hamnar har lett till att varor inte kan komma in i den omfattning som behövs. Framför allt olja och bensin. Det för i sin tur med sig att förnödenheter inte kan transporteras, sjukhusens generatorer står stilla och människor blir utan jobb och pengar. Och för att ta reda på hur det slår mot de allra fattigaste beger jag mig ännu längre ut på landsbygden”, rapporterade Sveriges Radio Ekot från Jemen i februari i år.
Var tionde minut dör ett barn i Jemen på grund av den brist och förödelse som kriget skapat. Närmare en kvarts miljon människor har dödats sedan det Saudiledda kriget inleddes och 3,3 miljoner människor har tvingats fly sina hem. 

Idag saknar 16 av landets 28 miljoner invånare mat för dagen.

Idag saknar 16 av landets 28 miljoner invånare mat för dagen. Omkring tre av fyra invånare, 24 miljoner, är i behov av matleveranser från andra länder. Fem miljoner är nära svält. ”Jemen nu är på gränsen till en svältkatastrof, med nivåer av matbrist som inte setts på två år. Redan första halvåret 2021 riskerar antalet drabbade att nästan tredubblas”, varnade FN i slutet av förra året och hoppades att regeringarna snabbt skulle ge bistånd och hjälp. 
Resultatet av den givarkonferens för Jemen som FN anordnade den 1 mars blev dock ”en besvikelse”, enligt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Den totala summa som utlovades var till och med 1 miljard dollar mindre än 2019, vilket Antonio Guterres liknade vid en dödsdom.

Sedan flera år tillbaka har det stått klart att den saudiledda koalitionen inte militärt kan besegra de så kallade huthirebellerna som länge kontrollerat landets norra del där bland annat huvudstaden Sanaa är belägen.
Trots att kriget inte går att vinna har varje försök att uppnå en varaktig vapenvila slutat i ett misslyckande eftersom saudiska kungahuset försökt rädda ansiket och vinna ny terräng innan man är beredd att gå in i några förhandlingar som kan leda till en fred. 
Men under de senaste månaderna har kriget tagit en ny vändning och hutirebellerna har erövrat ny mark samt även attackerat mål inne i Saudiarabien.
Det i sin tur kan innebära att det saudiska kungahuset till sist tvingas att ge upp kriget, men ännu är det långt till fred i Jemen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!