”Frikort för näringslivet”

Ola Hakefelt är aktiv mot arbetsrättsförsämringarna (Foto: Natalia Medina).

av Natalia Medina // Artikel i Offensiv

Sedan den 1 juni när den så kallade Toijer-utredningen offentliggjordes har United unions stått varje måndag och delat ut flygblad på Sergels torg i Stockholm.

En av de som har varit aktiv i kampen mot försämringarna i arbetsrätten är Ola Hakefelt, medlem i Livs. Han har även skrivit flera debattartiklar på temat. 

Vad har du fått för reaktioner på din senaste debattartikel i LO:s tidning Arbetet?
– Den har spridits mycket och det har varit en del positiva reaktioner i Livs facebookgrupp, men där är det ju folk som har liknande åsikter, alla är i princip emot utredningen. Annars har det varit en svag diskussion inom Livs. Det har inte varit så många som vill sticka ut hakan.
– När vi har delat ut flygblad är det många som vi möter som inte har haft någon koll. Facken borde ha tagit initiativet i debatten redan från början, när hotet om lagstiftning blev känt. Gräsrötterna borde ha informerats och motiverats, kampanjorganisationerna aktiverats. All debatt kring frågan handlar i princip om det politiska spelet istället för försämringarna i LAS.

Vad borde facket göra nu?
– En politisk strejk borde vara en del i en bredare politisk strategi. De borde utlysa en politisk strejk om de går vidare antingen med utredningen eller med det nuvarande förslaget. 
– Jag tror inte alls det skulle vara några problem att få ett brett stöd i LO-leden om man gick ut med information.

Hur ska man komma åt hyvlingar och visstidsanställningar
– Det behöver tas upp i kollektivavtalsförhandlingarna, och de svagare förbunden, som har dessa problem, behöver backas upp med sympatiåtgärder från de förbund med större konfliktstyrka. Det är ingen slump att de förbund som har mest problem är de som har svårast att ta strid.
– Det konstateras i själva LAS-utredningen att försämringarna inte kommer att leda till lägre arbetslöshet. Men däremot till att fler äldre kommer att sägas upp till långtidsarbetslöshet, samtidigt som det talas om att vi måste jobba längre upp i åldrarna. Det påstås att yngre med svag förankring på arbetsmarknaden skulle kunna hitta jobb lättare, men de med svag förankring kommer alltid väljas sist av arbetsgivarna, det krävs arbetskraftsbrist eller subventioner för att de ska bli anställda lättare. LAS-försämringarna löser inga av de problem de motiveras med. Det är bara ett frikort för Svenskt Näringsliv att få igenom sin önskelista.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!