”Full rulle hela nätterna, ändå hinner man inte ibland”

”Vi har för mycket nu, vi behöver fler kollegor. Risken blir att man kör för fort och stressar med insatserna – kvaliteten blir lidande”, berättar Sandra från Nattpatrullen (Foto: Jonas Brännberg).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Arbetsvillkoren i välfärden står allt mer i fokus och personal protesterar mot orimligt slimmade organisationer. Ofta är det dagpersonalen som hörs medan man sällan får höra om situationen på natten.

Offensiv har pratat med Sandra, som har jobbat totalt 8 år inom nattpatrullen i Luleå kommun. Nattpatrullen ger stöd i hemmet under natten samt rycker ut på trygghetslarm.
– Jag och mina kollegor tycker om våra jobb, många har arbetat länge. Men som situationen är just nu är det kaos med schemat och väldigt hög arbetsbelastning. Många är helt slut och tappar sitt sociala liv.

Hur mycket jobb har ni under en natt? 
– Vi har full rulle hela tiden, cirka 50-60 besök per bil under en natt, och till det kommer larm som vi också ska åka på. Även de bilar som kör ute i byarna har uppåt 50 besök, trots långa körsträckor. 

Hur lång tid stannar ni hos varje brukare? Är det mest tillsynsbesök?
– Det flesta som vi åker till har någon form av insats; toalettbesök, medicin, tömma kateter med mera. Det blir färre och färre tillsyner sedan man började använda sig av trygghetskameror för tillsyn.

Hinner ni alla besök på en natt? Och vad händer om ni inte gör det?
– Det är väldigt tajt, det beror mycket på hur många larm vi får. Som det är nu måste vi dessutom hämta larmnycklar i stan; där kommer förhoppningsvis projektet som startat med nyckelfri hemtjänst underlätta mycket för oss.
– Alla försöker hjälpa varandra för att allt ska bli gjort, men ibland går det ändå inte. Då måste vi börja ta bort besök. Och vem är jag att bestämma vem som inte ska få den omsorg de har rätt till? Vi skriver förstås avvikelserapport när sånt händer, men vad hjälper det?
– Ett problem är att om vi får fler besök/insatser får nattpatrullen inte mer pengar för den skull, till skillnad från hemtjänsten dagtid. Det gjorde att förra gången det var extrem arbetsbelastning tog det nio månader innan det sattes in en till bil.

Hur fungerar det med schema­läggningen?
– Just nu är det kaos. Vi får scheman med alldeles för kort tid för återhämtning, ofta bara en eller två dagar. Jag vill gärna jobba fem nätter för att vara ledig fyra – det behövs för att orka. Det är förstås individuellt, men de flesta vill nog jobba så många nätter i rad som man orkar. Just nu har jag kollegor som inte orkar något efter jobbet, och då tappar man helt sitt sociala liv.

Vad tror du ”kaoset” beror på?
– Dels tror jag inte att Schemastöd (som ska assistera i att lägga scheman) har förståelse för vårt jobb och hur det är att jobba natt. Det är ett mycket tungt nattjobb där man är igång hela tiden, man ska vara alert när man kör och det är stressigt att hinna.

Hur skulle de här problemen kunna lösas?
– Vi skulle behöva mer tid till att diffa (jämka ihop önskemålen från anställda i gruppen), och det skulle behövas utbildning till Schemastöd. 

Hur påverkas kvalitet och patientsäkerhet av att ni har så lite tid?
– Det finns system för dokumentation med till exempel genomförandeplaner och arbetsbeskrivningar, och det är ju bra. Men tyvärr finns inte tid att följa upp dem och att göra nya. Jag saknar en diskussion om helheten för våra patienter; sedan pandemin bröt ut har det varit väldigt få teamträffar. 
– Vi får ofta känslan av att natten ”inte räknas”. Till exempel kan det behövas vissa hjälpmedel på dagen, men andra på natten. Det gör det svårt för oss att få rätt hjälpmedel.

Vilken är den viktigaste förändringen som behövs för att förbättra för patienterna och personalen?
– Vi har för mycket nu, vi behöver fler kollegor. Risken blir att man kör för fort, och stressar med insatserna – och då blir det ingen kvalitet. Och när folk går hem och känner att man kanske inte har kunnat göra ett så bra jobb, då mår man inte bra och då blir det sjukskrivningar.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer nu att ta upp frågan i Socialnämnden:
– Ett första steg vi kommer att föreslå direkt är att flytta ned schemaläggningen på golvet, och att det måste tillföras planeringsresurser för det. Nästa steg är att kämpa för mer pengar, antingen genom att fler brukare ger mer pengar, eller att helt enkelt skjuta till pengar för en till nattpatrull, säger Jonas Brännberg, ledamot i Socialnämnden för Rättvisepartiet Socialisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!