Måndagen den 4 oktober brast en damm i staden Ajka från det ungerska aluminiumverket Magyar Aluminium och en miljon kubikmeter giftigt slam läckte ut i naturen. Slammet är en restprodukt från utvinning av aluminium. Det har pH-värde på 9 (normalt brukar det ligga runt 6-7) och innehåller bl a bly, arsenik, krom och man har även hittat kvicksilver i leran.
Vid läckan bildades en två meter hög flodvåg som sveper fram och hittills har täckt sju byar och städer med giftigt slam. Närmare 40 kvadratkilometer mark har påverkats av katastrofen. Den har utplånat allt liv i den mindre floden Marcal. Sju människor har dött och 150 skadats.
Enligt Greenpeace nådde slammet Europas näst största flod Donau för ungefär en vecka sedan via olika vattendrag och Donau rinner genom Kroatien, Serbien, Bulgarien och Ukraina innan den mynnar ut i Stilla havet. Dessa länder riskeras även de att drabbas av det dödliga slammet, men de olika ländernas myndigheter hoppas på att Donaus enorma volym ska kunna neutralisera de farliga ämnena innan de orsakar katastrofala skador i de utpekade länderna och sedan rinna ut i Stilla havet.
Trots att dammen brast redan på måndagen stoppade inte bolaget driften förrän på tisdag kväll dagen efter. Bolaget gick heller inte ut med någon information under de första 24 timmarna, sa Steffan Nichtenberger, Greenpeace i Wien, till SvD.
Världsnaturfonden (WWF) har på sin hemsida lagt ut en övervakningsbild av dammen som togs redan i juni, där man kartlade farliga industri- miljöer.
WWF hävdar att bilden tydligt visar en skadad och läckande dammvägg. Företaget privatiserades 1995 och har enligt byborna i de drabbade områdena pressat produktionen till sitt yttersta genom att bygga dammen högre och högre. Inga myndigheter har ingripit.
Det är oundvikligt att katastrofer som denna inträffar när vinstintresse och profithets styr framför intresset för naturens och människors bästa.
Anna Löfgren