av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv
Sveriges Radios Grammofonarkiv varslar samtliga anställda, något som upprör och 60 000 har skrivit på en protestlista. Allt i spåren av högerns attacker mot public service som påstått politiskt vapen tillsammans med borgerlig kommersialisering av media.
Grammofonarkivet, som har funnits sedan 1928, huserar en av världens största fysiska musiksamlingar. Men nu varslas alla 10 anställda på arkivet, efter nedskärningar som har pågått sedan 2014.
En tidigare anställd som har uttalat sig i media menar att det är såväl delarna som arkivarie som försvinner med uppsägningar. I det ingår att digitalisera äldre delar av arkivet (idag är inte hela arkivet digitaliserat).
Arkivet inrymmer allt från vaxrullar till cd-skivor, men har dock inte köpt in nya skivor sedan 2013.
Anna-Karin Larsson, musikchef på SR, säger i en intervju i det egna mediet att SR:s uppgift är att spela musik i sina kanaler, inte att föra arkiv. Fem nya tjänster har utlysts, men de kräver inga arkivariekunskaper. Larsson menar trots detta att arkivet inte skärs ner eller håller på att upphöra.
Det är inte bara interna hot om omorganisering som riktas mot public service. Under de senaste åren har det riktats många hårda politiska attacker mot public service, och förra året beslutade riksdagen att avskaffa tv-licensen, den som tidigare har betalat för bland annat Grammofonarkivet.
Högern, där Sverigedemokraterna står främst, har försökt att smutskasta public service för att vara ”vänstervridet”. SD har bland annat hotat om att stänga ner vissa radiokanaler.
Kristdemokraterna har plockat ut vissa program de inte gillar som de vill avsluta. Förutom det har Moderaterna lyft frågan om att public service ska finansieras av reklam. Och nyligen kom en rapport från Näringslivets medieinstitut, ett institut som finansieras av en lobbystiftelse för kapitalism och marknad, som lyfter antalet anmälningar till granskningsnämnden om politisk opartiskhet i public service.
Det är alltså inte bara genom hot och nedskärningar borgare försöker förändra granskande media, utan också via kapitalistiska lobbyorganisationer.
Protestlistan som startades av anställda på SR i början av nedskärningarna 2014 har på nytt tagits upp och fylls dagligen på; i skrivande stund (den 18 november) är det över 59 000 underskrifter för att finansiera och utveckla Grammofonarkivet istället för att låta det förfalla eller avvecklas.
För att inte kapitalism och högerpolitiker ska få fördärva media och kultur behövs kamp för ett socialistiska alternativ.
För ett fritt samhälle där media granskar makten, istället för att vara i klorna på giriga företagare. För ett samhälle där människor får uttrycka och ta del av kultur utan att den ska styras av nationalister och rasister.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.