av Offensiv
Skogsjätten Sveaskog får antipriset Svenska Greenwashpriset 2020, som Jordens Vänner för tionde året i rad delade ut i söndags.
Jordens Vänners ordförande Mikael Sundström säger i en kommentar till den negativa miljöutmärkelsen, som ifjol gick till Preem:
– Sveaskog anstränger sig för att framstå sig som skogsvårdare istället för skogsskövlare. Men att så många röstade på bolaget visar att de inte kan gömma sig bakom gröna hemsidor och ord. Allt för många har sett Sveaskogs skogsbruk i praktiken, där vinstintressen gång på gång går före naturvård, omsorg om biologisk mångfald och klimathänsyn.
Bland de nominerade i år fanns också gruvindustrins branschorganisation (Svemin). Gruvbranschen har en historia av miljöbrott och greenwashing.
Efter att ha deltagit i en paneldebatt om greenwashing, där också en representant från Svemin deltog, skrev Arne Müller, författare till bland annat boken Smutsiga miljarder: den svenska gruvboomens baksida, på Facebook-sidan Norrlandsparadoxen den 23 september att gruvbranschens miljöbrott inte är några ”enstaka övertramp i en annars seriös bransch” som Svemin hävdar:
”Det finns flera exempel där bolag lämnat områden utan att städa. Senaste exemplet är de öppna borrhål som finns kvar i Jämtland, vilket Länstidningen i Östersund rapporterat om. Blackstone Nickel lämnade landet utan att betala 800 000 kronor i ersättning till den sameby som fått extra kostnader på grund av deras verksamhet.”
När det gäller miljömässiga övertramp är Northland Resources det kanske värsta exemplet. ”Felbyggda dammar, för liten klarningsdamm, dålig koll på avfallet, och grovt felbedömd påverkan på grundvattnet är några exempel. Dragon Mining överskred utsläppsnivåerna från anläggningen i Svartliden. Scanmining orsakade utsläpp som låg mångdubbelt över det som tillståndet tillät.”
Det finns också exempel på ren brottslighet i gruvbranschen.
”Två personer knutna till bolaget IGE dömdes till långa fängelsestraff sedan de tömt bolaget på 30 miljoner kronor. En styrelseledamot i Scanmining blev den förste i landet att dömas för grovt insiderbrott. I konkursen för Wiking Mineral konstaterade förvaltaren att det förekommit transaktioner som strider mot lagen (jag vet inte om någon kunde dömas för detta). Det kan tilläggas att just detta bolag under flera år kontrollerades av kända nynazister och användes som redskap i den politiska verksamheten.
Svenska bolag i utlandet är lika illa. Auriant Mining har fällts för miljöbrott i Ryssland. En ledande företrädare har också fällts för försök till mutbrott. Africa Resources utvinner diamanter i DR Kongo genom att med ett mudderverk gräva upp botten i en flod. Det är väl dokumenterat att detta är en metod med förödande miljöeffekter.”
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.