– Vi samarbetar med och stödjer Syriza, men det är ett motsägelsefullt parti. Dokumenten från den senaste kongressen talar mycket om socialism samtidigt som ledningen har rört sig åt höger. De talar till exempel om behovet av att stödja privata investeringar, berättar Nikos Anastasiadis, Xekinima (CWI Grekland).
Xekinima deltar i det nya ”1 000-initiativet” som samlar vänsterorganisationer och enskilda för en socialistisk politik. Nyligen hölls ett möte i Aten med över 500 deltagare.
– Om Syriza bildar regering kommer arbetarklassen att gå till kamp för att trycka regeringen utöver kapitalismens gränser, säger Andros Payiatsos, från Xekinima (CWI Grekland).
– Syrizaledningen tror att de både kan säga nej till EU:s nedskärningskrav och stanna kvar i euron. Men det kommer EU-topparna inte att acceptera. Resultatet skulle bli kaos och enorm förvirring inom Syrizaledningen.
Euron gör att hela processen kan pressas ihop, att tiden blir kortare än t ex för Allenderegeringen i Chile. Risken för kontrarevolution kan komma tidigare.
– I 1 000-initiativet samlar vi en revolutionär vänster omkring fyra grundpelare. För det första att stoppa skuldbetalningarna till banker och rika, att nationalisera banker och storföretag under arbetarkontroll.
– Vår andra paroll är ”Inga uppoffringar för euron”. För det tredje betonar vi att det behövs en enhetsfront med hela vänstern. För det fjärde stödjer vi en vänsterregering, men utan illusioner. Vi behöver bygga en stark vänsterkraft med konkreta krav och förankring på arbetsplatserna. Det är en kamp mot tiden.
Per-Åke Westerlund
Trojkans tortyr
- Grekland och Portugal blev ”krisländer” när bankbubblan brast 2007-08.
- Trojkan – EU, IMF och ECB – tvingar fram slakten på levnadsstandard och offentlig sektor.
- ”Räddningspaketen” handlar om att rädda banker och hela EU.
- Grekland har idag 1,3 miljoner arbetslösa – 500 000 har förlorat jobben de två senaste åren.