av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv
På grund av klimatpåverkan med varmare och förändrat väder fortsätter Grönlandsisen att smälta, mycket och snabbt. Juni månad slog rekord och klimatforskare varnar för globala följder av issmältningen.
Än så länge ligger 2019 under rekordåret 2012 i antalet smältdagar, men mängden förlorad is är nästintill lika med 2012 års avsmältning, rapporterar National Snow & Ice Data Center (NSIDC). Det är på grund av hela årets väderförändringar som det i år har smält så mycket is; mildare vintrar med mindre snömängd gör att isen smälter fortare.
Därtill påskyndade det varma vädret i juni avsmältning av snötäcket som skyddar isen, något som rapporterades av bland annat CNN med den skrämmande rubriken att två miljarder ton is smälte bort under en enda junidag.
Europas värmebölja drog in över Grönland den 29-30 juli med temperaturrekord som smälte 90 procent av isens yta: mellan den 30 juli och den 3 augusti uppskattas 55 miljarder ton isavsmältning som enligt NSIDC betyder 40 miljarder ton mer än snittet för 1981-2010 för samma period.
Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet kommenterade i Svenska Dagbladet NSIDC:s rapport med att säga att avsmältningen är vad vi kan förvänta oss av det varmare klimatet. Svensson påpekade att det är alarmerande signaler om klimatförändringarna som visar att åtgärder krävs.
Klimatkrisen påskyndar avsmältningen. SVT rapporterade i våras om att forskare ser att avsmältningen går snabbare än vad som tidigare har befarats. Isen smälter sex gånger snabbare idag än 1980 och avsmältningen har bidragit till ökning av havsnivån med 13,7 mm sedan 1972. Svenska Dagbladet rapporterade i mars att vinterregnet ökar och därmed avsmältning av isen. Vinterregnet ger dessutom en yta som bidrar till snabbare smältning under sommarmånaderna.
”Nedåtgående spiral” är hur tidningen Nature väljer att beskriva klimatförändringarna som med förhöjda havstemperaturer kommer att fortsätta att accelerera förändringarna. Smältning av permafrosten frigör växthusgaser, däribland främst koldioxid, som i sin tur påskyndar den globala uppvärmningen.
Därtill påverkar sötvattentillförseln från de smälta isarna havsströmmarna som kan betyda vitala förändringar i väderförhållandena. Nature rapporterar att permafrostens kollaps i Arktis och de boreala regionerna inte bara släpper ut koldioxid som binds fast av ismassorna, utan att avsmältningen även påverkar landmassor. Isen håller samman jord som i sin tur rämnar, och rapporter från Kanada visar att områden som tidigare har varit täckta av skog nu består av sjöar på grund av att landmassor sjunker. Älvar som tidigare hade klart vatten fylls av sediment från kollapsen.
Vi skulle kunna säga att det inte längre är världens enade kår av klimatforskare som vi behöver lyssna på – planeten talar nu för sig själv då det inte längre blir möjligt att blunda för de katastrofala klimatförändringar som pågår. Att is- och landmassor kollapsar kan låta som apokalyptiska filmscener. Sanningen är att vi inte är där ännu, slutet för mänskligheten och allt liv har inte kommit, men vi är på god väg.
Vi måste bryta med klimatförändringarna, men för det behövs systemförändring. Vi måste bryta upp det rovgiriga kapitalistiska systemet som suger ut allt levande på planeten vi bor på. Den enda möjliga vägen är att kämpa för en socialistisk alternativ väg, där vi lever utifrån människans och planetens behov istället för kortsiktiga vinster på bekostnad av allas vår framtid.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.