15 000 kronor har IF Metall avd 1 Malmfälten beslutat om att bidra med till den internationella fackliga kampanjen till stöd för oljearbetarnas kamp i Kazakstan. Som Offensiv tidigare berättat pågår en strejk sedan flera månader tillbaka, där löner och arbetsvillkor står i centrum, men där förtrycket från företag Kazmuniagas och staten allt mer gjort att kampen handlar om grundläggande arbetsrätt och demokratiska rättigheter. Den 2 augusti slogs en arbetarledare ihjäl av okända råskinn inne på företagets område.
För Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran i Malmberget, tillika ordförande för IF Metall avd 1 Malmfälten, var det en självklarhet att ställa upp för arbetare som behöver stöd i sin kamp.
– Många i Sverige tror att det är en självklarhet att man har sjysta villkor på sina arbetsplatser. Man tror att det är något man bara får av den gode arbetsgivaren. Men allt som handlar om arbetsrätt och god arbetsmiljö och framförallt om mänskliga förhållanden kommer från kamp, säger Thomas.
– Orättvisorna ser olika ut i världen, men varje framsteg som görs någonstans har betydelse för hela arbetarrörelsen, fortsätter han.
– Vi från Malmfälten har en historia som handlar just om detta, nämligen storstrejken 1969. Våra företrädares kamp och uthållighet hade inte varit möjlig om inte de fått yttre stöd i form av ekonomi, mat och stöduttalanden. Med andra ord solidaritet; man ställde upp för varandra och andra. Jag anser att det är en skyldighet och ett privilegium för fackföreningar att stödja de som behöver stöd i kampen mot orättvisorna och omänskliga förhållanden. Vi är helt enkelt starka tillsammans. Jag hoppas verkligen att fler fackliga organisationer stödjer denna kamp i form av ekonomiskt stöd om man har råd med det, men framförallt stöduttalanden som ger styrka när det är som svårast. ”En seger för arbetstagare var som helst är en seger för arbetarna överallt”, avslutar han.
Striden blossade upp när arbetarna ville att de uppräkningskoefficienter för farligt och extremt arbete (oljefälten ligger i en öken med extem hetta på sommaren och kyla på vintern) som myndigheterna beslutade om via dekret 2008 skulle implementeras. Efter att arbetarnas representanter hindrats att delta i förhandlingarna och flera nu också fängslats, är arbetarna övertygade om att företagsledning med hjälp av staten vill krossa all oberoende organisering i självständiga fackföreningar.
Förutom dödsmisshandeln är exemplen på den repression som arbetarna utsatts för oräkneliga: demonstrationer har attackerats, hundratals arbetare har sparkats, mordbrand mot en fackledares hus, dödshot via SMS, sabotage av bromsarna på en fackledares bil etc.
Nyligen dömdes arbetarreprentanten och advokaten Natalia Sokolova till 6 års fängelse för att ha ”orsakat social oro”. Medan polisanmälan från arbetare ignoreras, samarbetar företagsledningen med polisen och åklagare.
Sedan EU-parlamentarikern Paul Murphys besök i Kazakstan har regimen blivit allt mer oroad över den internationella uppmärksamheten, och bland annat försökt smutskasta Murphy genom påståenden om hans resa varit ”privat” och han inte är ”objektiv”, något som besvarats både av honom själv och GUE/NGL-gruppen i EU-parlamentet.
På Irland har Paul Murphy och Socialist Party (RS systerparti inom CWI) protesterat vid Esso bensinstationer. Esso ägs av ExxonMobil som samarbetar med Kazmuniagas.
Samtidigt blir den ekonomiska situationen allt svårare för familjerna till de arbetare som är i strejk eller som fått sparken.
Skicka bidrag till:
Arbetarnas solidaritetsfond
IBAN BE29 7340 3242 2964
BIC KREDBEBB
Stöduttalanden till Kazakhstansolidarity@gmail.com med kopia till offensiv@socialisterna.org.
Jonas Brännberg