av Lars Bjersing
”Gör som jag säger och inte som jag gör!” Det verkar vara den svenska regeringens inställning till FN-konvention ILO 169. I den hanteras frågan om urfolks rätt till sin mark och sitt levnadssätt, och Sverige gillar att se till att den efterföljs i andra länder. Dock är Sverige ett av få länder med urfolk som inte har ratificerat den. Det verkar som att gruvor och vinst är viktigare än samers rätt och internationell kritik.
År 2013 fick företaget Nickelmountain AB rätt att starta tre dagbrott inom Vapstens sameby (Rönnbäcksnäset, Sundsberget och Vinberget). Samerna i Vapsten motsatte sig redan från början projektet då det hotade deras marker och traditionella levnadssätt.
Sametinget antog i början av 2014 en mycket tydlig mineralpolicy med krav på godkännande från sametinget, berörda samer samt samebyar innan exploatering påbörjas. I policyn kräver de också ratificering av FN-konventionen. För att komplicera frågan ytterligare har företaget även utretts för ekobrott och varit på gränsen till konkurs samt bytt ägare flera gånger de senaste åren.
I en befolkningsgrupp som samernas är det förstås extra känsligt; kolonialismen har alltid varit en del av deras upplevelse och det lever fortfarande människor som fick sina skallar mätta. I detta området har befolkningen även tvingats att flytta tidigare när älvar dammades för elproduktion. År 2017 lyckades samebyn få rätt av FN:s rasdiskrimineringskommitté och gruvorna stoppades.
År 2013 var även det år då Beowulf Mining skickade in sin ansökan om gruvbrytning i Gállok (Kallak på svenska). Även i Gállok hotas samernas marker och traditionella levnadssätt.
Frågan fick stor uppmärksamhet under 2013 då ett flertal aktivister byggde läger för att hindra provborrningar för gruvan. Aktivister kedjade fast sig i maskiner och kravaller uppstod. I efterdyningarna ställdes flera personer inför rätta. Detta för att myndigheterna inte lyssnade på dem. Människor måste ha rätt att höras och uttrycka sina åsikter!
Efter många turer med remisser mellan myndighetsinstanser meddelade länsstyrelsen i slutet av 2017 att de ansåg att brytningstillståndet bör avslås. Regeringen har undvikit att ta ställning i ett flertal gruvfrågor som nu väntar på beslut. Kanske för att det i flera fall blivit nej från länsstyrelsen och inga enkla argument för att köra över de besluten finns. För att minska behovet av nya gruvor och för att värna mänskligheten behövs en planerad ekonomi som hushåller med resurserna!
Jakten på metaller i Sverige hänsynslös och just nu går Sverige mot en ny gruvboom; fler och fler vänder sig emot detta och den 27 april är det dags för demonstrationen Gruvboomsdemo.
Det är Urbergsgruppen som anordnar den i Stockholm på Sergels torg kl 12 och det kommer personer från hela Sverige för att delta.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.