av Arne Johansson // Artikel i Offensiv
Coronapandemin ökar risken för många att inte kunna betala hyran och därför även att vräkas. Allra störst är risken för dem som har otrygga anställningar. Medan stöd utlovas till företags lokalhyror och de som har bostadsrätter och villor erbjuds pausade amorteringar på sina bostadslån, utlovas än så länge inga statliga stöd som riktas till landets tre miljoner hyresgäster.
Ett fåtal exempel finns på hyresvärdar som har erbjudit hyresrabatter. I Göteborg försäkrar den politiska ledningen av det kommunala AB Framtiden att inga vräkningar ska ske av hyresgäster som drabbas av coronakrisen inom de så kallat allmännyttiga bostadsföretag som ägs av kommunen.
Även i Stockholm har de kommunägda Stockholmshem, Svenska Bostäder, Familjebostäder, Micasa och Stadsholmen enligt bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) getts ett direktiv om att aktivt arbeta mot avhysningar.
”Jag vill inte se några vräkningar i det här allvarliga läget”, säger han till DN. Exakt vad detta betyder är inte kristallklart. Ett besked är att hyreskrav inte längre ska gå direkt till inkasso.
– Istället får den hyresgäst som inte har betalat hyran ett brev om att de kan ansöka om en avbetalningsplan utan extra kostnad, säger han.
Den som ändå har problem uppmanas att ta kontakt med sitt bostadsbolag som sedan kan hjälpa hyresgästen vidare till exempelvis stadsdelsförvaltningen. Där ska hjälp kunna erbjudas med socialtjänst, a-kassa och direktiv från Stockholms stad om uppluckrade krav för att få försörjningsstöd.
Även om detta i bästa fall betyder ett tillfälligt stopp för alla vräkningar åtminstone i Stockholms kommunala bostadsbolag blir nästa fråga vad som ska göras åt det berg av uppskjutna hyresskulder som snabbt kan torna upp sig.
Sociologiprofessor Sten-Åke Stenberg vid Stockholms universitet varnar i Dagens ETC för att ett vräkningsstopp utan andra åtgärder bara kan bli en puckel som skjuter upp vräkningarna till senare.
– Ett stopp för vräkningar kan ju vara en bra lösning i hastigheten, men inte på längre sikt. Det betyder ju bara att man skjuter upp katastrofen.
Stenberg befarar en förskräcklig inverkan på folkhälsan och samhället, inte minst om barnfamiljer vräks. Han har i en forskningsstudie visat att människor som vräks från sina hem löper fyra gånger högre risk för självmord.
Tina Häggmark på Kronfogdens presstjänst säger till Offensiv att man där ännu inte har märkt av något ökat antal betalningsförelägganden, men att man ännu är i ett tidigt skede och att många oroliga har hört av sig. Hon har också hört att allmännyttan i Göteborg och Stockholm vill undvika vräkningar, medan inget alls har hörts om hur privata fastighetsägare ställer sig.
Offensiv har ännu inte lyckats få någon kommentar från Hembla, som idag är landets största privata ägare av hyresbostäder.
Hemblas årsrapport för 2019 visar på fortsatt stora ekonomiska överskott, i Hemblas fall med hyresintäkter på 1 908 miljoner kronor som är dubbelt så stora som bolagets driftskostnader, underhållskostnader och fastighetsskatt på 956 miljoner kronor.
Samtidigt är de boendeformer som staten värnar om – egna hem och bostadsrätter – så mycket mer gynnade än hyresrätter att skatteskillnaden kan räknas i två-tretusen kronor varje månad för en vanlig trerummare.
Vi hyresgäster ska inte behöva böna och be om den rättvisa som vi har förvägrats.
Vi hyresgäster ska därför inte behöva böna och be om den rättvisa som vi har förvägrats. Bestämda krav måste ställas på både staten och samtliga fastighetsägare, både den så kallade allmännyttans och privata som Hembla, att stoppa coronaorsakade vräkningar.
I väntan på att beskattningen av hyresrätter sänks till den nivå som gäller för andra boendeformer och med tanke på bostadsföretagens stora överskott bör kraven resas på att staten och bostadsföretagen som en liten kompensation efterskänker tre månadshyror och avskriver de hyresskulder som kan byggas upp under ett vräkningsstopp.
Även Hyresgästföreningen har begripit att det nu krävs lättnader för landets tre miljoner hyresgäster. Bland de åtgärder som den har föreslagit är en statlig hyresfond med öronmärkta pengar till hyresgäster som inte har råd att betala hyran, lättare att få bostadsbidrag, mer resurser till försäkringskassan och socialtjänsten och till och med hyresrabatter eller hyresfria månader.
Att regeringen kan pressas till någon sorts åtgärder är inte uteslutet.
– Regeringen välkomnar alla bra initiativ där hyresvärdar tar ett större ansvar och det är fantastiskt att så många visar välvilja, säger för sin del bostadsminister Per Bolund (MP).
I en skriftlig kommentar till Dagens ETC säger sig Bolund inte utesluta fler stödåtgärder till de som har en utsatt situation på bostadsmarknaden.
Som både Rättvisepartiet Socialisterna och till exempel Norra Järva Stadsdelsråd har sagt borde det nu också vara fullständigt självklart att även avvisa de marknadshyror som regeringen har lovat C och L i januariavtalet och att kräva en Lex Hembla som sätter stopp för bostadsspekulationen.
Frågan är också vilka aktioner under coronapandemins isolering som kan göras för att uppmärksamma hyresgästernas krav?
Här har ett intressant initiativ tagits av föreningen Ort till ort, som sprider en kampanj där de uppmanar hyresgäster att hänga ut en gul flagga från sin lägenhet för kraven på vräkningsstopp och tre månader hyresfritt.
Än hänger de gula flaggorna inte särskilt tätt i Husby, men Ilhan Kelleciouglu, som är ordförande för Ort till ort i Husby, berättar för Offensiv att initiativet har spridits från Husby till minst sju andra stadsdelar i Stockholm och mött intresse även i andra städer. Det är ett initiativ som är väl värt att stödja och som redan i sin linda väcker diskussioner och bredare sympati.
LÄS OCKSÅ: Debattartikel i Aftonbladet av Arne Johansson med flera, om de utlovade evakueringsplatserna
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.