av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv
Offensiv har intervjuat initiativtagaren till ”gula lappen” på Sunderby sjukhus – post-it-lappar-protesten som sen november har tagit fart i Sunderbyn och spridit sig till Umeå och Örebro. Hon vill än så länge vara anonym.
Hon berättar om hur initiativet kom till i slutet av november:
– Jag hade haft en väldigt tung helg på avdelningen; det hade varit överbeläggningar och väldigt stor vårdtyngd. Jag såg att flera av mina kollegor var så trötta att de nästan grät. Jag satte upp en lapp i omklädningsrummet där det stod ”har du fått rast idag?”. Väldigt snabbt fylldes den med massor av ”nej”. Det är ju väldigt svårt att få plats med allt på en liten post-it-lapp.
De gula lapparna har blivit många fler, och spridits till sjukhusen i Umeå och i Örebro. På instagram har @gulalappen nära 700 följare. Nu är förhoppningen att de gula lapparna ska sättas upp på fler arbetsplatser runt om i landet, och att protesterna ska kunna knytas samman.
– Jag vill visa att det är inte ett sjukhus, inte ett län. Det är ett systemfel. Jag har känt ganska länge att många av de här sakerna inte riktigt tas på allvar när man tar upp dem, så då blir det till slut att man slutar ta upp dem, man finner sig – men det går inte längre att finna sig!
Hon berättar att barnmorskornas protester i Region Stockholm var en inspiration, och betonar att gula lappen vill nå alla inom vården, från sjukhus till äldrevård.
– Vi måste visa på att det här är inte bara ”en avdelning”, eller ”en dag” som är tung, utan det här är ett strukturellt problem i hela vården.
Vilka är de viktigaste frågorna ni vill lyfta?
– Vi vill lyfta att man ska lyssna på dem som faktiskt är på golvet. Och att vi har en kris av personalbrist – och att det är en kris som jag inte tror går att lösa med att bara rekrytera fler. Man måste rekrytera genom att höja lönerna.
– Sen tror jag att man behöver ha en bättre grundbemanning! Både jag och mina kollegor älskar våra jobb. Man jobbar inte i slutenvården om man inte älskar det. Vi vill ha förutsättningarna att göra det vi älskar och göra ett bra jobb.
Det är inte ett sjukhus, inte ett län. Det är ett systemfel.
SVT Nyheter Norrbotten har rapporterat uppgifter från Vårdförbundet om att övertidstimmarna i Region Norrbotten januari till och med augusti 2021 uppgick till 83,000. Det motsvarar 40 heltidstjänster.
– Sen handlar det förstås om budgeten. Många avdelningars budget går inte ihop. Jag vet personal som har arbetat mer än 500 timmars övertid bara det senaste året. Det är ohållbart. Självklart kan man jobba övertid då och då – men när man vet att nästa vecka ser likadan ut, och nästa, då tappar man till slut lusten göra ett bra arbete.
Hon berättar om det extra tryck som pandemin innebär, men understryker samtidigt hur hon och många med henne blir upprörda över hur de styrande gömmer sig bakom pandemin.
Politikerna pratar hela tiden som om vi har att göra med nya problem som kommit med pandemin. Men det är är ju inte nytt, det var fel i grunden långt innan covid.
Hon tillägger att pandemin har betytt att det inte har funnits ork att säga ifrån, eller ens göra avvikelserapporter.
Hon berättar att de hittills är några stycken från olika avdelningar som börjat prata ihop sig. Många har också hört av sig via instagramkontot. Möjligheten att använda sig av massuppsägning, och kanske en anpassad strejk, finns med bland idéerna som bollas.
– Vi vill gå upp med många i ryggen, med facket i ryggen. Vi vill göra en protest som blir hörd. Vi har lite känslan av att det är nu eller aldrig! Min förhoppning är att det ska ta fart och sätta press på facket till mars.
Det är den sista mars som HÖK19, nuvarande avtal mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna, löper ut efter att facket sa upp det i slutet av december. Frågorna som tagit plats på de gula lapparna reflekteras även i förhandlingsfrågor som Vårdförbundets ledning tar upp – ohållbara arbetstider, övertid, bristande återhämtning, utmattning och en urholkning av vården på engagerad personal.
Måtte tusen gula lappar blomma ut över väggarna på sjukhus, hälsocentraler, vård- och omsorgsboenden i hela landet och knytas samman i en kedja av gräsrotsorganisering som kan se till att striden verkligen tas den här gången.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.