av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv
Den 29 april i år hölls manifestationer och protester mot de så kallade hälsoscheman i mer än 10 städer och orter runt om i landet. Trots att vissa kommuner har backat finns det fortsatt planer på att införa dessa hälsovådliga ”hälsoscheman” – kampen måste spridas, samordnas och utökas.
Många av landets kommuner vill införa dessa scheman för undersköterskor som arbetar natt i äldreomsorgen. I de kommuner som redan har infört dessa scheman har det inneburit flera arbetspass, arbetspass även på kvällar samt att man infört så kallade resurspass, vilket innebär att man kan flyttas runt av arbetsgivaren på olika äldreboenden i kommunen efter behov. I praktiken mera arbete, mindre fritid och tid till återhämtning och lägre betalt för arbetet.
Flera kommuner står nu i begrepp att införa dessa nya scheman trots personalens protester. Man har dessutom döpt om hälsoscheman till det mera neutrala ”hållbara scheman” för att personalen som arbetar inom äldreomsorgen lättare ska acceptera försämringarna.
Sundsvalls kommun, Skurup, Örebro, Norrköping, Mönsterås med flera är alltså på gång att införa dessa scheman som ingen förutom arbetsgivarna vill ha.
Förra året bildades i Lund Facebookgruppen ”Hälsoschema – Nej Tack”, för att protestera och försöka stoppa detta. Facebookgruppen har nu över 13,000 medlemmar och växer för varje dag. Lunds kommun som fått mycket kritik för att man vill införa hälsoscheman och där protesterna varit många med namninsamlingar och protest på Stortorget. Trots detta har man ännu inte backat från planerna att införa nya scheman.
Lunds kommuns verksamhetschef för särskilt boende som intervjuades i tidningen Kommunalarbetaren säger till tidningen att man inte har backat från sin plan att införa sin nya organisation för heltidsarbete, som bland annat innebär att nattpersonalen måste arbeta flera pass och även kvällar.
Jenny Cederblad, undersköterska i Lunds kommun, beskriver väldigt bra vad det nya schemat skulle innebära i praktiken. I samma artikel i Kommunalarbetaren säger Jenny att tid för återhämtning kommer att bli mindre; schemat blir upphackat eftersom kvällspass kommer att ingå i schemat. Det innebär för henne kvällstjänstgöring 2 av 6 veckor och resten nattpass.
Jenny säger att man inte vill ha några kvällspass överhuvudtaget.
Kommunalarbetarförbundets ordförande i Lund/Staffanstorp tycker att man har gjort mycket för att stödja sina medlemmar. Bland annat vill man att kommunen ska göra en särskild undersökning för de som jobbar natt där man undersöker sjukfrånvaron.
Detta kommer inte att hindra införandet av hälsoscheman. För att stoppa försämringen av de anställdas arbetsförhållanden och försämringen av lönerna måste protesterna samordnas och vidgas till flera kommuner. Facebookgruppen ”Hälsoschema – Nej Tack” kan och måste spela en mobiliserande roll för att sprida protesterna.
Kravet på att stoppa hälsoscheman måste kopplas samman med kravet på att stoppa nedskärningar och besparingar inom vård och omsorg. Att själva få styra över sin arbetstid är också ett självklart krav.
Ju fler grupper inom vården som deltar i protesterna och mobiliseringen, desto större blir chansen att vinna kampen. De strejkande danska sjuksköterskorna är ett bra exempel. De organiserade offentliga protester, fick stöd av andra lokala fackklubbar runt om i landet och det bildades lokala strejkstödskommittéer runt om i landet.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer helhjärtat kampen mot hälsoscheman och kampen mot nedskärningar inom vården och omsorgen.
• Nej till hälsoscheman.
• Stoppa nedskärningarna inom vård, skola och omsorg.
• Stoppa privatiseringarna inom välfärden.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.