De anställdas löner ökar nu med 850, 825 respektive 800 kronor i månaden de närmaste tre åren. Detta är mycket nära fackets nedprutade ”slutbud”, men en bra bit under det ursprungliga kraven på en tusenlapp och lägst 16 100 kronor.
Den genomsnittliga höjningen med 833 kronor per år blir i alla fall en tjuga mer än i Handels avtal. Ingen ska heller tjäna mindre än 15 856 kronor i månaden det första året.
– Vi hade velat ha ännu mer. Det finns ett enormt tryck bland de anställda på rejäla lyft. Men restaurangbiträden, kockar, serveringspersonal, receptionister, städare och andra får nu trots allt de högsta löneförhöjningarna av alla som redan är klara med sina avtal, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia i en kommentar.
Individuell fördelning
Mumma för arbetsgivarna är att hälften av lönehöjningarna får fördelas individuellt, om än efter lokala förhandlingar.Å andra sidan tas den ”frivilliga” övertiden bort. Tidsbegränsat extraanställda får ökad möjlighet till tryggare anställning, fler ska få stärkt rätt till månadslön och deltidsanställda ska ges ökade möjligheter att öka sin arbetstid – åtminstone på papperet.
– Vi skrev avtal under hot om strejk och är inte helt nöjda med lönenivåerna. De drabbar småföretagare, säger Mats Hulth, vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare.
Enligt facket räcker avtalet till en liten minskning av lönegapet till de högre avlönade. Men detta är tveksamt, då både tjänstemännen och till exempel industrins arbetare ofta har bättre förutsättningar till lokal ”löneglidning”.
Arne Johansson