Fredagen den 5 juni samlades 150 personer vid Somaliska föreningens lokal i Hammarkullen, nordöstra Göteborg, för ett protestmöte. Inbjudna var stadsdelens chefer och direktör. Men eftersom inget tillfredsställande svar gavs vad gäller föreningens rivningshotade lokal beslutade föreningen att demonstrera med Rättvisepartiet Socialisterna (RS) på måndag den 8 juni.
På måndagen samlades man på nytt utanför föreningslokalen. Teddy Paunkosk, fritidsledare på fritidsgården Mixgården i Hammarkullen, var förste talare:
– Vi står här för att kämpa tillsammans för mötesplatser. Igår var vi på kurs, på kurs om demokrati och delaktighet. Där sa man att ”det krävs en by för att uppfostra ett barn”. Min fråga är då ”vilka barn uppfostras om byn försvinner”? För det är vad som håller på att ske: När alla mötesplatser försvinner finns ingen ”by”, bara barn. Vad kommer då att ske?
Abdi Yuusuf, ordförande i Somaliska föreningen och flera talare efter honom, tackade Rättvisepartiet Socialisterna för det stöd man har visat Somaliska föreningen och hela Hammarkullen.
– Politikerna hade lovat att komma hit, men de kom inte så då får vi gå till dem. Det svar vi måste ge dem är att vi kan inte acceptera att de tvingar oss att lämna lokalen, sa Abdi Yuusuf.
– Det handlar inte om en förening, det handlar om politiken i hela Hammarkullen, Angered och Göteborg. Det känns som om man har tagit ett politiskt beslut att ödelägga Hammarkullen. Vad vi ser är en politisk diskriminering, inte mot somalier, utan mot boende i Hammarkullen, sa Imaan Abdulkadir, aktiv i Somaliska föreningen
– Vi måste bygga ett samhälle som ser annorlunda ut än idag, där delaktighet och lokaldemokrati kan utvecklas. Tjänstemän och politiker måste hitta ett sätt att kliva ned och samtala med dem som berörs. Den byn som Teddy talar om, den kan vi bygga tillsammans. Jag får många frågor i mitt huvud, en av dem är hur kan det ha blivit så här, sa Lasse Fryk från Göteborgs universitets Centrum för urbana studier, som spontant kom in som talare.
Kristofer Lundberg (RS) var siste talare.
– Nu får det vara slut på nedskärningar och nedläggningar. RS kommer tillsammans med er att kämpa för att bevara samlingsplatserna och skapa nya, med ockupation om så krävs. När tjänstemännen i fredags fick höra att föreningen inte accepterar en vräkning sa de att det finns lagar och regler som måste accepteras. Men det finns också människor som måste respekteras. Vissa regler måste brytas för att ändras. Hade inte Rosa Parks satt sig fram i bussen och brutit mot regler skulle svarta kanske än idag tvingas längst bak i bussen.
– På frågan som ställdes varför det har blivit så här är mitt svar att det socialdemokratiska partiet som en gång företrädde arbetarna idag har förborgerligats. Uppgiften är därför bildandet av ett nytt arbetarparti som står upp för förorten, föreningslivet och kopplar detta till en politik mot arbetslöshet och bostadsbrist, avslutade Kristofer Lundberg. ■