av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv
När Haninges styrande politiker kommer med nedskärningar, 12-timmarspass, lägre bemanning och försämrade arbetsvillkor är vårt svar: ”Tryck skiten uppåt!”. Det var samma svar som Sundsvalls lärare gav när de gick ut på gatorna tidigare i december och med sina protester tvingade politikerna att backa på hälften av nedskärningarna.
Uttrycket ”skiten rinner nedåt” är välkänt. Stora rikedomar skapade av folket samlas i toppen, sen rinner alla försämringar nedåt. Sparkraven börjar när staten prioriterar gåvor till mångmiljardärerna framför välfärden, sen skickas det ned till kommunpamparna, sen till nämndpolitikerna, vidare till förvaltningsledningen, sen ett snäpp ned till verksamhetscheferna.
Vips har undersköterskor och vårdbiträden i äldreomsorgen ett 12-timmarspass varannan helg i schemat, vips planeras ytterligare ett 12-timmarspass att införas så det blir varje helg i schemat, vips försvinner möjlighet till långhelgledighet. Samtidigt har inte chefernas eller politikernas möjlighet till långhelgledigt försvunnit.
Vad är då skillnaden mellan anställd och chef? Det närmsta svaret är att utan undersköterskan och vårdbiträdet går det inte att bedriva äldreomsorg.
Haninge prognostiserar ett ekonomiskt överskott på makabra 501,7 miljoner kronor (9,2 procent av statsbidrag och skatteintäkter) för 2021. Detta talar man inte gärna högt om. Det passar inte in i deras prat om att det ”saknas resurser”. Det är dags för en fight-back-rörelse. Och vi har sett början på detta.
Haninge år 2021 har kännetecknats av små uppror bland anställda, och en kommunledning som har visat sig ge efter när det blir tillräckligt stora protester:
• Äldrenämndspolitikerna ville centralisera och slå ihop kommunens hemtjänstenheter i kommundelarna till en stordrift (mitt under pandemin!). Detta stoppades delvis efter protester från fackliga eldsjälar och Brandbergens hemtjänst fick vara kvar.
• Cheferna ville dra ned på de extra pedagogiska timmarna i förskolan som barn i behov av extra stöd behöver. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) bildade en kampanjgrupp tillsammans med 80 anställda som med skriftligt upprop och uppvaktning av de ansvariga ledde till att neddragningen stoppades och att 4,7 miljoner kronor tillkom till förskoleverksamheten.
• Kommunledningen halverade kommunanställdas friskvårdsersättning i smyg i början av året. RS slog larm, JO-anmälde kommunen och manade till protester. Detta ledde till en proteststorm bland anställda, artiklar i lokaltidningen och fackliga tidningar samt till press från fackligt håll lokalt. I september backade Haninge, höjde tillbaka friskvårdsersättningen och betalade ut 1 000 kronor retroaktivt till alla kommunanställda som nyttjat ersättningen.
• Politikerna ville stänga Nattugglan, kommunens enda barnomsorg på obekväm arbetstid och hänvisade barnen till ett privat och vinstdrivande fuskföretag. RS startade en kampanj med ett 10-tal föräldrar och samlade vittnesmål om slavliknande arbetsvillkor av 14 före detta anställda på fuskföretaget. Politikerna backade och Nattugglan räddades.
Sedan våren 2019 har Rättvisepartiet Socialisterna tagit strid mot de påtvingade 12-timmarspassen i äldreomsorgen. Tillsammans med 210 anställda har vi kampanjen ”Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg” som har samlat till fyra demonstrationer, otaliga arbetsplatsmöten och generererat ett 40-tal insändare och debattartiklar.
Under kampanjens gång har flera partier pressats till att ta ställning mot 12-timmarspassen, som annars aldrig hade gjort det (till exempel Moderaterna) och det finns en stor chans att nästa kommunfullmäktige den 14 februari röstar för att ta bort 12-timmarspassen.
År 2022 ska bara inte bli som vilket valår som helst. Det ska bli året då välfärdens hjältar inte nöjer sig med applåder utan känner sin styrka, går samman och går på offensiven. Det ska bli året då vi trycker skiten uppåt.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.