av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv
Den blåbruna regeringen svälter ut såväl kultur och fritid som skola och omsorg – till förmån för militarisering och gåvor till miljardärer. Att pengar saknas märks tydligt runt om i landets kommunbudgetar. I Haninges blåbruna styre finns nu en tydlig politisk prioritering kring det krympande utrymmet: I upphandlingar ska billig och tillgänglig kultur och fritid trängas ut till förmån för mer exklusiva aktörer, samtidigt som kommunens egen verksamhet ska sparas på, läggas ned eller säljas ut.
Den blåbruna regeringens budget slår hårt mot kommuner och regioner. 94 procent av landets kommuner väntas skära ned på Kulturskolan i år, enligt Kulturskolerådets enkät till musik- och kulturskolechefer runt om i landet. Regionerna hade äskat om återhållsamma 90 miljoner kronor i förstärkning. Av detta fick landets 20 regioner dela på 2,3 miljoner – det vill säga mindre pengar än vad en ”vanlig” fest på regeringen eller en statlig myndighet kostar.
När pengarna sinar talas det om ”prioriteringar”. I Haninges blåbruna styre (M, L, KD och SD) är prioriteringen övertydlig:
Årsta slott ska säljas ut
Genom kommunalt ägande av slottet har Haningeborna haft fri entré till viktig kulturhistoria som spänner från historiska händelser till historiska personer (som Fredrika Bremer). Med en privatisering väntar troligen entréavgifter och större betoning på hotell- och konferens samt ännu mer golfbaneutbyggnader i kulturlandskapet.
Fjärdlångs vandrarhem ska säljas ut
Dagens vandrarhem på ön Fjärdlång i Haninge ytterskärgård har med sina överkomliga priser erbjudit stor tillgänglighet för lågavlönade. Med nya privata ägare väntar troligen en hotelliknande form och utan tvekan till prisnivåer många vanliga arbetare inte har råd med. De blåbruna vill få ”rätt” personer som turister.
Skutans gård otillgängliggörs
Skutans gård har med sina låga avgifter på ridklubben samt öppen verksamhet varit tillgängligt för barn även från de mest socioekonomiskt utsatta områdena. Kommunen rev avtalet och inledde en upphandling med nya krav, vilka syftar till att leda verksamheten att bli ännu en renodlad och dyr ridskola för de som har råd. Upphandlingen är klar, vilka effekter de nya kraven får återstår att se.
Jordbro parklek hålls stängt större delen av året
Från och med nu hålls verksamheten i stort helt stängt under perioden oktober-mars. Mellanstadieverksamheten flyttades till Höglundaskolan, men det blev först-till-kvarn med ett maxtak på 50 barn. För andra som nyttjar parkleken, som hemmavarande föräldrar med småbarn, finns nu inget.
Stora avgiftshöjningar på Torvalla simhall
27 procent dyrare simskola för barn, 13 procent dyrare entré för vuxna, och 40 procent dyrare romerska bad för vuxna.
Indragna föreningsbidrag
Västerhaninge bygdegårdsförening, Vendelsö bygdegårdsförening, Folk och Trädgård i Tungelsta och Dalarö kultur- och föreningscentrum får indragna bidrag.
Haninge boxningsklubbs partnerskapsavtal upprivet
Med sina låga medlemsavgifter och kvällsöppet lyckades boxningsklubben i Brandbergen attrahera barn i riskzonen och drastiskt minska stöket i centrum. Trots fagra tal om trygghet och förebyggande verksamheter har Haninge rivit partnerskapsavtalet. Framtiden är oviss.
Kulturhuset i Jordbro ersätts inte
Kulturhuset revs, men kommer trots löften inte att ersättas med ett nytt.
Handens museum och smedja rivs
Istället för museet och smedjan, med sitt rika kulturarv, ska man bygga dyra bostadsrätter.
Tungelsta fritidsgård stänger lokalen
Fritidsgården ska verka utan en fast lokal genom spridda evenemang. Att ha någonstans att gå efter skolan överlåter kommunen till Svenska kyrkan som öppnar ersättande verksamhet.
Bryggor vid nedre Rudansjön tas bort
Rudan är det mest centrumnära och tillgängliga bad- och rekreationsområdet i regionen – och gratis. Nu har kommunen kommit på att de inte längre har råd att underhålla bryggarna.
”Haninge ska bli navet för utveckling på Södertörn”, log Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge, under sitt jultal. I det blåbruna begreppet utveckling avses vägar, byggprojekt, företagsmark, stordrift i skolan och färre lokaler (med medföljande och påtvingad föräldrabilism till och från skola och fritidsverksamheter).
År 2024 är året då Haninge ”passerar 100 000 invånare”, applåderar de blåbruna. Samtidigt mässar de om att välfärd, kultur och fritid ”kostar för mycket”. Kanske borde de byta kommunslogan? ”Haninge: Sovstaden med tillväxt”.
För Haninges blåbruna är 100 000 invånare bara ett mått på tillväxt för kapitalistisk vinst, inte ett mått för utbyggnad av vad ”alla” människor behöver.
Därav huggs skogar för att bli företagsmark, kommunal fritidsverksamhet ersätts av ideell eller privat, billig eller tillgänglig verksamhet upphandlas om till exklusiv, kulturarv säljs ut och blåbruna drömmar om ännu fler golfbanor och exklusiva retreats tar plats.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.