Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Vänsterpartiet (V) tog på kommunfullmäktige i Haninge den 18 april strid för att stryka Äldrenämndens underskott på 12,1 miljoner kronor och för att stoppa införandet av en ledsagaravgift för äldre på 400 kronor.
– Vi i Rättvisepartiet Socialisterna stöder att kommunledningen äntligen har beslutat om att föreslå att kompensera Äldrenämnden med 39,8 miljoner kronor för de underskott som har orsakats av volymökningar. Detta är precis vad vi har föreslagit i egna budgetförslag i flera års tid när vi har kritiserat kommunledningarna att medvetet underskatta behoven. Men kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige räcker inte för att stoppa de nedskärningar som väntar 2016 och 2017, sade Robert Bielecki, nytillträdd ersättare för RS som den 18 april gjorde debut i kommunfullmäktige, och fortsatte:
– Vi anser att även det underskott som återstår från 2013, 2014 och 2015 på 12,1 miljoner kronor, som inte anses vara volymrelaterat, borde strykas då de beror på att Äldrenämnden inte kompenserats för lön- och prisökningar under dessa år.
Med den av Kommunstyrelsen föreslagna utökningen av Äldrenämndens budget för kompensation för tidigare års volymökningar och Rättvisepartiet Socialisternas förslag att stryka resterande underskott, kvarstår trots allt ett budgeterat resultat för Haninge kommun på 79 miljoner kronor för 2016.
Det hindrade inte Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att rösta emot att stoppa nedskärningarna i äldreomsorgen, eller att rösta för den orättvisa ledsagaravgiften som bara V och RS röstade mot.
Sanna Tefke (RS) skärskådade också den utredning av Äldreomsorgen som på uppdrag av kommunen genomförts av externa konsulter:
– Vi är inte imponerade av genomlysningen, men däremot är vi så klart imponerade av personalen som trots ständiga underskott genomför ett fantastiskt arbete för de äldre. Det vore intressant att veta hur mycket konsulternas genomlysning har kostat.
– Vi saknar dessutom personalperspektivet i den. Men vi hoppas att man inte tar till sig alltför mycket utav genomlysningens förslag på en del punkter efter erfarenheter från andra håll.
– Till exempel förslaget om kollegiegranskning och att alla beslut över en viss gräns måste upp för ärendegranskning. När Stockholm stad införde detta fick detta konsekvenser för både biståndshandläggare, brukare och personal. Handläggningstiderna förlängdes och många duktiga biståndshandläggare slutade då man slutade ta hänsyn till kompetens och istället flyttade beslutet från de erfarna handläggarna som hade personkännedom till ett gruppbeslut som mer tycktes fokusera på budget.
– Även när det gäller införande av tidsregistreringssystem hoppas vi att man lär av erfarenheter från Stockholm stad och införandet av systemet Paragå som man nu ser över och gör om där de önskade effekterna inte har utfallit som tänkt och ökade kostnader tillkommit. Det har tvärtemot intentionen ökat stressen och belastningen för en stor del utav hemtjänstarbetarna.
– Att införa ökade kontrollmekanismer för att säkerställa att beviljade insatser utförs har inte visat sig komma åt de som fuskar då de oseriösa utförarna alltid hittar vägar att gå runt dessa, förklarade Sanna Tefke (RS).