”Översatt till ett mänskligt språk betyder detta: kapitalismens utveckling har fortgått så långt, att varuproduktionen, som visserligen ännu ”härskar” såsom förut och alltjämt räknas såsom grundvalen för hela hushållningen, i verkligheten redan är underminerad och huvudparten av profiterna inhöstas av finansmanipulationernas ’genier’.”
Sedan dessa ord skrevs har finanskapitalets dominerande roll tagits till absurda nivåer. Exempelvis hedgefonderna, som är ett relativt nytt fenomen, använder en rad strategier, från att satsa för eller mot aktier, valutor eller råvaror till mer komplexa strategier med investeringar i ”derivat” eller att finansiera uppköp av företag.
”Inga regleringar”
Trots deras avgörande påverkan på den globala ekonomin, agerar hedgefonderna utanför varje form av statlig kontroll. Tre fjärdedelar av världens hedgefonder har sitt högkvarter i skatteparadiset Cayman Islands.De kapitalistiska politikerna har det fulla ansvaret för detta – en arbetsgrupp inom Bushs regering beslutade så sent som i februari i år att hedgefonderna ”inte behöver regleras”, rapporterade Washington Post (den 4 juli).
Sedan hedgefonden Long-Term Capital Management kollapsade 1998, vilket utgjorde ett stort hot mot finanssystemet, har volymen av pengar som styrs av USA:s hedgefonder ökat från omkring 300 miljarder dollar (2 100 miljarder kronor) till över 1 000 miljarder dollar (6 900 miljarder kronor). Globalt uppskattas de omfatta 2 000 miljarder dollar (14 000 miljarder kronor), även om ingen riktigt vet. Hedgefondernas roll förklarar det mesta av aktiebörsernas oro under de senaste veckorna.
Under kreditboomen lånade banker och mäklarfirmor stora summor till hedgefonder och andra spekulanter som sänkte riskpremien för finanspapper, t ex de som var baserade på subprimeskulder. Nu när marknaden har kollapsat, vill bankerna och mäklarna att hedgefonderna antingen lämnar större depositioner för marginallånen eller säljer av tillgångar. De rika investerarna bakom de flesta hedgefonderna överväger också att dra tillbaka sina investeringar.
Dras med i fallet
Detta förklarar varför det normala scenariot när spekulanter vill minska riskerna, ”flykt till kvalitet”, inte har inträffat denna gång.Aktierna för flera av världens största och sannolikt starkaste företag har rasat kraftigt på marknaderna de senaste veckorna. Bolag som General Electric, Wal-Mart, Toyota, Samsung och gruvjättar som BHP Billiton och Rio Tinto har drabbats av stora ras. Detta beror delvis på att hedgefonderna tvingats sälja sina mest kontanta tillgångar för att täcka förluster från subprime och andra högrisktillgångar.
Fortsatta fall i aktiepriserna kan orsaka stora problem även för bolag med sunda balanser att få nya lån, vilket spiller över till investeringar och andra delar av den ”verkliga ekonomin”.
Laurence Coates