av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv
Förberedelserna inför tvärfackliga demonstrationer, med ett planerat stormöte till den 23 september, för upprustning av kollektivtrafiken i offentlig regi i Stockholm rullar på. Samtidigt blir problemen med kollektivtrafiken allt mer kännbara, liksom situationen för de som arbetar inom den.
MTR, som fortfarande driver pendeltågstrafiken i Region Stockholm, presenterade den 11 augusti ett förslag om att lokförare som har tre års erfarenhet ska kunna utbilda nya lokförare, i ett försök att råda bot på den skriande lokförarbristen. Men förslaget får stark kritik från de anställda; till DN den 11 augusti säger Malin Blomström att:
– Jag har upprepade gånger försökt förmedla att jag inte är lämplig till att bli körlärare, men har fått till svars att det är en del av yrket och att alla ska gå utbildningen. Det känns inte alls bra. Jag blir väldigt stressad av att ha folk i hytten. Vetskapen om den stressen bygger på ytterligare och får mig att tappa fokus, jag är ansvarig för tågets säkra framförande och vill göra ett bra jobb.
Dessutom tillsätter MTR nu långt fler än de 18 elevpass per förare som arbetsgivaren och fackförbundet Seko Lok Pendeln har avtalat.
Samtidigt fortsätter MTR med sin stämning av de lokförare som deltog i den vilda pendeltågsstrejken i april mot avvecklingen av tågvärdarna. Efter att först ha fått tillstånd en muntlig förhandling till Arbetsdomstolen den 28 juni begärde Almega Tågföretagen/MTR att få den flyttad till den 29 september, vilket de fick beviljat i slutet av juni. Ännu finns inget datum för huvudförhandling.
Garanterat är detta för att vinna tid och, som den fackliga strejkkommittéen ”Vild strejk på pendeln” skrev när det uppdagades:
”Både Almega Tågföretagen/MTR och Arbetsdomstolen blev tagna på sängen av vårt 30 sidor långa svaromål. De trodde det skulle bli en walk in the park, men nej, de underskattade situationen, ärendet och oss. Det har gått strax över två år sedan Trafiknämnden tog sitt beslut att ersätta tågvärdarna med kameror. Vi kommer alltid stå upp för den svenska järnvägsmodellen och kämpa för resenärernas säkerhet.”
Att det först är ett tvärfackligt stormöte för att planera den fortsatta kampen för hela kollektivtrafiken den 23 september, följt av protester utanför Arbetsdomstolen den 29 september, är positivt. Stormötet tar rygg på lokförarnas protest, och protesten får styrka av den tvärfackliga organiseringen. Gemensam kamp och organisering är nyckeln till att vinna segrar för arbetarklassen.
Region Stockholm planerar att höja biljettpriset för kollektivtrafiken, samtidigt som man drar ner på densamma, med färre avgångar och nedlagda linjer. Vi som åker pendeltåg vet att det endast är halvtimmestrafik på helgerna numera.
Istället för enorm arbetsbörda på arbetarna inom kollektivtrafiken och lamslående nedskärningar krävs mer resurser och åtgärder för att sänka priset och rusta upp kollektivtrafiken.
Socialistiskt Alternativ står för:
• Säkerheten på pendeltågen först – tågvärdarna ska vara kvar!
• Stoppa nedskärningarna – rusta upp kollektivtrafiken och hela välfärden. Avgiftsfri och utbyggd kollektivtrafik.
• Ut med alla privata bolag som MTR och hela upphandlingssystemet – återta kollektivtrafiken i gemensam drift utan vinstintresse. Värna säkerheten i hela kollektivtrafiken.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.