foto: Ylva Pettersson Platni
Christinaskolan
STOCKHOLM:
Uppemot 2 000 slöt upp till Medborgarplatsen i Stockholm från ett 20-tal olika gymnasieskolor.
Stämningen var på topp när skolstrejken började på Globala gymnasiet – där initiativet till skolstrejken togs – och hundratals elever strömmade ut i skolgårdens snöslask.
”Alla vill vara – Ung i Sverige”, ”Den som flyr har inget val – Ingen människa är illegal” och ”Låt murarna falla – jorden tillhör alla” löd ett par av de elva talkörer som ekade mellan skolans väggar.
Edla Simmerud från Elever mot utvisningar höll innan avmarschen från skolgården ett brandtal som fick mångas ögon att tåras.
– Nu är klockan strax över tolv den tolfte december. Idag strejkar vi tillsammans med elever runtom i hela Sverige, i Skolstrejk 121212. Vi strejkar för att visa solidaritet med Ung i Sverige och alla de ensamkommande, som ständigt kämpar för sina rättigheter. Vi är här för att visa att ni inte är ensamma. Just nu är över 20 skolor i Stockholm ute i strejk tillsammans med elever från mer än 10 städer i Sverige. Vi har strejker från Luleå i norr till Malmö i söder. Det här är stort, började hon.
– Att det finns unga asylsökande i Sverige som väljer att ta sina liv på grund av den nuvarande migrationspolitiken borde vara en ögonöppnare för att få politikerna att inse att lagarna måste förändras. Att barn och unga väljer att avsluta sina liv efter den psykiska terrorn de utsätts för av den svenska staten, är en samtida katastrof. Alla som har flytt från krig har skyddsskäl, alla som har skyddsskäl ska få permanent uppehållstillstånd.
Edla Simmerud, Alva Jakobsson, Ylva Keisu, August Nilsson, Axel Nobel och de sammanlagt tiotalet funktionärerna i gula västar visste redan innan att de flesta skulle delta. För säkerhets skull skickades några patruller också runt i skolan för en sista påminnelse, med strålande resultat.
– Det var imponerande att så många kom med, i stort sett alla som inte hade nationella prov i matte den här dagen, sa August efteråt.
På vissa skolor har strejken motarbetats av skolledningen, men inte här.
– Lärarna har i stort sett hållit sig neutrala, var det allmänna omdömet bland Globalas elever.
Edla Simmerud var efteråt bara missnöjd över att polisen inte ville tillåta banderoller och slagord längs marschvägen, då tillståndet bara gällde Medborgarplatsen.
Intrycket var ändå otroligt mäktigt när Globalas elever vällde in på Medborgarplatsen, samtidigt som hundratals elever från andra skolor strömmade upp från tunnelbanan.
– Det är otroligt skönt att se att det blev så j-a stort och nu gäller det att fortsätta och göra den här kampen större och större, sa Edla.
Hon var också positivt överraskad över att möta så många elever från skolor som Enskede gymnasium som de inte visste skulle delta.
En av de många unga afghaner som hade tagit sig till Medborgarplatsen tillsammans med skolkamrater var Mati Babakarkhiy, som kom från Afghanistan som 15-åring för fyra år sedan och fortfarande väntar på ett beslut. Han hade kommit till demonstrationen i sällskap med ett 30-tal från Fryshusets gymnasium och var strålande glad över att se så många strejkande elever på Medborgarplatsen.
Där, bland de 2 000 elever, ungdomar och stödjande, hölls det tal av flera olika organisationer och personer: Studenter mot rasism, Elever mot utvisningar, Ung i Sverige med flera. För Rättvisepartiet Socialisterna talade Natalia Medina:
– Vi har aldrig fått någonting gratis. Inte en enda rättighet har kommit för att de styrande plötsligt fått för sig att det var en bra idé. Argument och vädjande till politiker och makthavare fungerar inte. Det är stora massrörelse, strejker och protester som skapar förändring, sa Natalia till applåder.
Kampen kommer att fortsätta och intensifieras den kommande tiden! ■
GÖTEBORG:
Först ut i Göteborg att kalla till skolstrejk var Schillerska gymnasiet. Därefter bildades grupper av elever mot utvisningar på fler skolor runt om i staden.
När klockan slog 12.00 lämnade eleverna sina klasser och samlades på Schillerskas skolgård, där hundratals elever slöt upp bakom banderollerna ”Amnesti nu” och ”Tillsammans mot utvisningar till Afghanistan”. Därefter marscherade de genom allén och vidare till Gustav Adolfs torg.
På Gustav Adolfs torg mötte fler elever upp från gymnasieskolorna Donner, Rytmus, Ingrid Segerstedt, Hvitfeldtska, Lindholmen och Hulebäck samt Göteborgs universitet. 500 sammanbitna elever med knutna nävar stod denna dag upp för rätten till asyl.
Simon Boerenbeker Klang från Shillerska presenterade dagens talare från de olika skolorna, samt från Vi står inte ut, Agape, Asylrörelsen, Rättvisepartiet Socialisterna och så vidare.
Kristofer Lundberg talade för Rättvisepartiet Socialisterna.
– Varför skolstrejk? För att elever och studenter härmed visar vilka aktioner som kan stoppa utvisningarna. Om arbetarklassen ansluter sig till flyktingrörelsen kan utvisningarna stoppas. Vem ska köra bussarna om Kommunals medlemmar vägrar, vem ska flyga planen om Pilotföreningen vägrar? Ungdomen visar härmed vägen för vilken klass som besitter makten till att verkligen förändra ■
Zahid Baloch
BODEN
I Boden samlades 150 personer till #121212-protesten. ”Låt oss stanna – låt oss Leva” och ”Vad ska vi ha? Amnesti!” dånade när demonstrationståget gick från Björknäsgymnasiet genom centrum på väg till Migrationsverket. Väl där talade bland annat Mujtaba från Afghanistan, Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna och Anvar och Abdullah från Sudan. Samir från Afghanistan målade ”live” för att visa sin frustration över att vänta i flera år under psykiskt tortyr på besked från Migrationsverket. ■
RS Boden
LULEÅ
Omkring 150 ungdomar lämnade sina lektioner för att delta i dagens skolstrejk och protestera mot utvisningar till krig och förtryck. Låt oss Leva – Ung i Sverige Luleå arrangerade och ledde demonstrationståget till Lillan där det hölls tal, framfördes musik från Mones Afshar och Mujtaba Hosseini och gruppdiskussioner. De strejkande eleverna antog ett upprop för att ta kampen vidare med förslag om en ny protestdag i slutet på januari, som Offensiv publicerar här bredvid. ■
Fatima Linna Trabelsi
PITEÅ
På Strömbackaskolan i Piteå strejkade drygt 100 elever och över 300 namn samlades in mot utvisningar till krig och förtryck.
På Christinaskolan (högstadie) tog eleverna Ylva Pettersson Platni, Julia Fahlman, Hanna Arvidsson och Agnes Bäcklund ett initiativ till strejk och namninsamling när de fick reda på att man skulle strejka på Strömbackaskolan. De samlade in cirka 170 namn, vilket i princip är hela skolan. ■
Anton Lindbäck
UPPSALA
Totalt var det omkring 200 som deltog i strejken i Uppsala.
– I framtiden kommer våra barn att skämmas över hur Sverige hanterar de ensamkommande, sa en av talarna. ■
UMEÅ
”Vi kan inte se bort, vara tysta, fortsätta som vanligt när regeringen utsätter våra jämnåriga för de här övergreppen”, uttalade strejkande elever på Midgårdsskolan i Umeå. ■
TRANÅS
I Tranås strejkade elever på Holavedsgymnasiet.
– Jag är jätteglad att så många svenska elever ställer upp och ger sitt stöd, säger Ahmad Jafari, ensamkommande från Afghanistan och elev på Holavedsgymnasiet, till Tranås Tidning. ■
MALMÖ, LUND OCH YSTAD
”Elever i hela landet protesterade mot avvisningar”, skriver Sydsvenskan och rapporterar att ett femtiotal elever i strejkade och krävde att utvisningarna av ensamkommande ska stoppas. På Spyken i Lund strejkade 150 elever. Och i Ystad strejkade elever på Österportskolan. ■
BORÅS
12.12.12 gick gymnasieelever över hela Sverige ut i strejk, så även i Borås. Elever från en rad skolor samlades på P.A. Halls Terass i central stan där tal hölls av Mohammad Jafari och Ylva Andersson, samt David Lindquist från Rättvisepartiet Socialisterna.
Ylva betonade i sitt tal vikten av fortsatt organisering. David pratade dels om situationen i Afghanistan, men också om det politiska spelet och regeringens svek. Mohammad pratade om betydelsen av att stå upp för de mänskliga rättigheterna.
Efter talen gick strejkens deltagare i ett demonstrationståg ner till Stora torget, där avslutande tal hölls. Vid talen från medlemmarna i Rättvisepartiet Socialisterna betonades vikten av vidare engagemang, och efter att demonstrationen hade avslutats hölls ett kort inledande möte där en grupp startades för att fortsätta skolkampen mot utvisningarna. ■
RS Borås
Upprop från elever i strejk mot utvisningar, 2017-12-12:
Idag har vi lagt ned arbetet i protest mot utvisningarna till krig och förtryck.
Den lilla del av alla världens miljoner flyktingar som har lyckats ta sig till Sverige måste få stanna. Ingen tjänar på utvisningarna, utom de som sprider rasism och hat. Att lägga pengar på åldersbedömningar, polisjakt på flyktingar och chartrade plan är sjukt – Sverige blir rikare när vi bygger tillsammans.
Regeringens förslag om tillfälliga uppehållstillstånd för studier för vissa ensamkommande räcker inte alls. Dessutom fortsätter de att utvisa de som skulle få den här ”möjligheten”.
Vi kan inte titta bort, hålla tyst eller fortsätta som vanligt när regeringen utsätter våra medmänniskor för de här övergreppen.
Idag har vi organiserat en första skolstrejk över hela landet. Imorgon fortsätter vi kämpa för att stoppa alla utvisningar, tills Sverige har en mänsklig flyktingpolitik! Vi måste bli fler!
Vi kommer att vara där för att blockera varje utvisning Migrationsverket försöker genomföra!
Vi uppmanar alla elever att vara med oss på nästa skolstrejk mot utvisningarna. Vi uppmanar också alla arbetande vuxna att komma med oss – om ni agerar tillsammans med oss har vi tillsammans kraften att tvinga regeringen att stoppa utvisningarna. Alla har rätt att protestera!
Om piloterna, busschaufförerna, sjukvårdspersonalen, handläggarna, poliserna, lärarna med flera skulle strejka med oss skulle inte utvisningarna kunna genomföras. Det är den sortens kamp vi behöver nu.
Vi ger oss inte! Våra protester kommer att förfölja de ansvariga politikerna ända fram till valet.
Vi uppmanar alla rörelser och individer som vill stoppa utvisningarna att tillsammans organisera en landsomfattande protestdag med strejker på skolor och arbetsplatser, och demonstrationer i alla städer, helst i januari, senast i februari. Ett möjligt datum skulle kunna vara fredag den 26 januari.
Vi vill diskutera det här förslaget och hur vi bygger kampen större och starkare tillsammans med alla som kämpar – Ung i Sverige, ViStårInteUt, fackföreningar och alla olika nätverk som har skapats för att kämpa. Vi behöver en samordnad rörelse. Nu behövs möten på alla skolor och alla orter för att diskutera och enas kring nästa steg. Vi hoppas att andra också ser de här behoven, och vill arbeta vidare tillsammans.
Vi föreslår att vi enas i handling kring en enkel plattform – så här ser vårt förslag ut, vi ser fram emot att få fler idéer:
• Frys alla utvisningar nu!
• Stoppa åldersbedömningarna!
• Stoppa alla utvisningar till Afghanistan!
• Stoppa utvisningarna till krig och förtryck!
• Ge permanenta uppehållstillstånd!
• För en medmänsklig flyktingpolitik!
Vi föreslår att alla som skriver under på det här också kan ta upp fler krav utöver de gemensamma.
Initiativet till uppropet kommer från Låt oss Leva – Ung i Sverige Luleå – antaget på stormötet på Lillan av 150 strejkande elever 2017-12-12.