av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Sedan i december skakas Portugal av en lärarkamp som beskrivs som ”historisk och oemotsvarad”. Lärare runt om i landet har strejkat sedan slutet av förra året och i lördags (den 11 februari) demonstrerade uppemot 150 000 lärare i huvudstaden Lissabon.
Lördagens jättedemonstration hade föregåtts av två stora lärardemonstrationer i januari, som båda samlade uppemot 100 000 deltagare.
Lärarna kräver en uppvärdering av löner och villkor efter decennier av nedskärningar som nu har fått sällskap av den högsta inflationen på 30 år – drygt 8 procent.
Portugals lärare tjänar blott hälften av vad lärare gör i de flesta andra europeiska länder. Som mest kan lärare tjäna 2 000 euro (drygt 22 000 kronor) i månaden, men många har en månadslön som knappt överstiger 1 000 euro (cirka 11 000 kronor).
”Varje dag känns som ett rån. I flera år har vi lärare blivit satta på undantag. Nu kräver vi respekt”, sa en av deltagarna i lördagens demonstration till nyhetsbyrån Reuters.
Demonstrationen i lördags var en av de största som har genomförts i landet på mycket länge.
Lärarnas kamp inleddes i december med strejker utlysta av lärarfacket STOP, som har varit det mest kampvilliga av de totalt nio olika lärarfack som har tagit strid mot den socialdemokratiska regeringens svältkurer och lönetak.
Efter att lärarna i STOP gick ut i strejk beslöt andra lärarfack att ge upp sitt motstånd mot att ta till strejkvapnet och genomföra rullande strejkaktioner i olika delar av landet. Regeringens svar på strejkerna blev i form av en tvångslag som påstods skulle ”skydda undervisningen och garantera en minimibemanning”, men som var ett brutalt angrepp mot strejkrätten och facket. Regeringen har dock inte lyckats krossa strejkerna.
De kommande veckorna tycks bli avgörande. STOP har manat till en landsomfattande lärarstrejk, samtidigt som ledningen för det största lärarfacket FENPROF har signalerat att man är beredd att återgå till förhandlingsbordet och inleda samtal med regeringen. Lärarna är de enda i Portugal som har tagit strid mot dyrtider och den socialdemokratiska regeringens fortsatta bantningar av välfärdstjänsterna.
Den 18 november genomförde hundratusentals offentligt anställda en landsomfattande endagsstrejk mot att regeringens budget begränsat årets lönehöjning till max 3,6 procent, som veckan därpå följdes av en sjuksköterskestrejk.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.