av Anton Lindbäck // Artikel i Offensiv
Det var under den första finalmatchen i SDHL söndag den 19 mars som den finska Luleå Hockey-spelaren Jenni Hiirikoski fick en motspelares skridsko mot halsen och blev liggandes på isen med ett blödande sår. Både lagkamrater och motspelare var snabba att agera för att stoppa blödningen och allt gick bra i slutändan, men något som i efterhand har väckt uppmärksamhet är att det tog hela 27 minuter för en ambulans att ta sig till arenan.
På herrarnas matcher finns det regler om att man ska ha ambulanser på plats om de finns tillgängliga, men så är det inte på damernas matcher; där finns det endast vårdpersonal närvarande.
SVT:s expert, den tidigare landslagsspelaren Maria Rooth som var på plats, lyfter problemet med att det ser olika ut i regelverket mellan dam- och herrligan i hockey. Det fanns redan innan en debatt om att förutsättningarna ser olika ut. Luleå Hockey-spelaren Wilma Hjelm blev tidigare under säsongen också liggandes på isen och fick vänta på ambulans efter en rejäl smäll mot huvudet.
– I ärlighetens namn ska det inte ens vara en debatt. Det här är en kostnad, naturligtvis. Men det är som att kvinnornas liv inte är lika viktiga om man ska dra det till sin spets, sa Maria Rooth till NSD den 19 mars.
Hennes uttalande bekräftades bisarrt nog av SDHL:s sportchef Oscar Alsenfelt strax efter:
– Nästa år är hockeyallsvenskan och SDHL på samma förutsättningar och då är det mer att SHL-spelarna har ett större värde än de andra, så att det är en könsfråga skulle jag inte påstå (NSD den 19 mars).
Enda skillnaden mellan SHL och SDHL är ju just könet! Oscar Alsenfelt säger också att det inför säsongen 2023/24 kommer att finnas krav på sjukförsäkring och legitimerade läkare på plats på matcher. Då kommer det att vara samma regler som för hockeyallsvenskan.
Till NSD den 20 mars säger Luleå Hockeys chef Stefan Enblad att man under herrmatcherna betalar 250 000 kronor för att en ambulans ska finnas på plats både för spelare och publik, men att det är något som man funderar på att ta bort då han menar att man alltid har vårdpersonal på plats och att räddningstjänsten bara ligger fem till sex minuter bort.
Naturligtvis ska det finnas vårdpersonal och akutvård på plats för alla kön vid olika evenemang där skador och olyckor kan ske. I Luleå finns bara tre ambulanser, vilket är helt otillräckligt. Det krävs även en massiv upprustning och satsning på vård och övrig välfärdssektor för att se till att de nödvändiga akutvårdsresurserna finns.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.