I flera länder i Europa är högerextremister invalda i parlament.
Politiskt tumult och bristen på ett stort vänsteralternativ la grunden för rasistiska högerpartiers frammarsch i valet i Österrike i höstas. Både socialdemokratiska SPÖ och konservativa ÖVB (moderaterna) gick bakåt, medan rasistpartierna FPÖ och ÖZB tillsammans fick nästan 30 procent.
I Nederländerna ligger den invandrarfientliga politiska rörelse som är baserad runt Geert Wilders ”Frihetsparti” i opinionsundersökningarna inför EU-valet i juni före regeringspartierna och den officiella oppositionen.
I Italien slog premiärminister Silvio Berlusconi i mars ihop sitt konservativa populistparti Forza Italia med högerextremisterna i Alleanza Nationale. Nytt namn är I Popolo della Libertá (PdL) och i en koalitionsregering med högerextrema Lega Nord styr det Italien.
I huvudstaden Rom hälsades Gianni Alemanno med ”Duce! Duce!” (som Mussolini kallades) av heilande skinheads när han valdes till borgmästare i fjol. Om halsen bär Alemanno ett keltiskt kors (nazistsym- bol) som tillhört en nazistisk vän som dog i gatustrider. I sin 16-punktiga ”Rompakt” lyder punkt nummer 7: ”Omedelbart aktivera proceduren för att utvisa 20 000 nomader och invandrare som har brutit mot lagen i Rom” (Independent den 29 april 2008).
Premiärminister Berlusconi anser att resten av Europa borde följa Italiens migrationspolitik.
– Vi ror tillbaka dem [illegala immigranter] till hamnarna de kom ifrån. De få som är berättigade till asyl, enligt FN, får det också, säger Berlusconi till CNN (Metro den 26 maj).
Det är avsaknaden av vänsteralternativ, sedan kommunistpartiet PCR suttit med i Prodis vänstercenterregering och röstat för nedskärningar, som har banat vägen för högerpopulisterna och nazister i Italien. Likaså i Sverige rider Sverigedemokraterna fram på vågen av missnöje.
Mindre nazistiska grupper och rasistpartier stärks av de etablerade partiernas ökade rasism, där sociala pro- blem skylls på invandrare och rätten till asyl i praktiken har avskaffats. Högerpartier i Europa har även lyft fram fascister genom samarbeten för att själva vinna majoritet.
I Ungern vände sig ledaren för högerpartiet Fidesz, Viktor Orbán, till extremhögern efter att ha förlorat regeringsmakten till vänstern 2002.
– Problemet är att extremhögern erhåller stort stöd från den politiska eliten, det vill säga Fidesz, berättade sociologen Mária Vásárhelyi i dokumentären Det våras för extremhögern som sändes i SVT2:s Dokument Utifrån den 17 maj.
Det högerextrema partiet Jobbik satsar på att vinna mandat i årets EU-val. Partiet benämner ofta utländska företag som ”det judiska finanskapitalet” och hyllar Miklós Horthy som ledde landet i samarbete med Hitler under kriget. Jobbik har en egen milis kallad Ungerska gardet, som bland annat propagerar mot ”zigenarkriminalitet” och utför våldsdåd.
”En serie mord och mordförsök mot romer pågår sedan en tid”, rapporterade SR den 15 maj.
När nu Fidesz lyckats ta sig fram i rampljuset igen fjärmar de sig från fascisterna. Skadan är emellertid redan skedd, vilket visas i Det våras för extrem-högern: ”Även om extremhögern bara får en eller två procent av rösterna i valet har den uniformerade fascistmilisen blivit en del av gatubilden och deras idéer har blivit rumsrena i det ungerska samhället”.
Borgerliga partier har varken vilja eller möjlighet att slå tillbaka rasism och fascism då deras egen politik genomsyras av rasism. Historien visar att bara en stark antirasistisk rörelse, med en bred massförankring i fackfö-reningar och på skolor och universitet kan pressa tillbaka fascistiska rörelser.
Liksom Front National, lett av Jean-Marie Le Pen, i Frankrike kommer även Sverigedemokraterna från den fascistiska rörelsen. SD:s rötter går tillbaka till Bevara Sverige Svenskt (BSS) i slutet på 1980-talet och trots en utrensning av de rent nazistiska kopplingarna är Sverigedemokraterna idag ett rasistparti som föreslår olika slags lagar och rättigheter för svenskar och invandrare.
Parollerna SD använder i EU-valet spelar på samma nationalism och rasism som alltid. Liksom British National Party (BNP) säger ”British jobs to british workers” manar SD: ”Sven-ska jobb till svenska löntagare” i sitt valmanifest.
– Turkiet är den viktigaste frågan inför EU-valet. Den kan kopplas till invandringen naturligtvis, med 70 miljoner turkar med fri rörlighet i Sverige, svamlade partiledaren Jimmie Åkesson om i SVT under valupptakten.
Varningarna för en ”turkinvasion” är lika mycket tomt prat som Göran Perssons (S) skrämselpropaganda om ”social turism” när EU utvidgade i öst. Någon sådan fick vi inte se en tillstymmelse av efteråt, och som vanligt behövde ingen politiker göra avbön för rasistiska uttalanden som bevisades sakna grund.
Extremhögern är på frammarsch i Europa, ibland med hjälp av etablera-de högerpartier – men det finns också ett motstånd.
Lina Westerlund
Offensiv kommer att i kommande nummer skriva om situationen för romerna i Europa, en folkgrupp som hårt diskrimineras, saknar många rättigheter och som är en måltavla för nazism och högerextremism.
Extremhögerns resultat i EU-valet 2004 ▼
Belgien: Vlaams Blok, 3 mandat.Danmark: Dansk Folkeparti, 1 mandat.
Grekland: LA.O.S, 1 mandat.
Frankrike: Front National, 7 mandat. Mouvement pour la France, 3 mandat.
Italien: Alleanza Nazionale, 9 mandat. Lega Nord, 4 mandat. Alternativa Sociale, 1 mandat. Fiamma Tricolore, 1 mandat.
Österrike: FPÖ, 1 mandat.
Polen: PiS, 7 mandat. LPR, 10 mandat.
Källa: Expo.se