av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv
Med älgjaktstid och knappa året kvar till nästa val sätts också ”politiska saltstenar” upp för att locka väljargrupper till just sitt partis valsedlar.
En stor del av väljarna kommer att vara pensionärer i september 2022. Många av dem känner en stor ilska över orättvist låga pensioner efter ett långt arbetsliv. Den marknadsorienterade pensionsreformen från 1990-talet, som S, M, C, L och KD (Pensionsgruppen) stod bakom, levererade ett justerbart system med ”broms” (efter tillväxt, inkomstutveckling och medellivslängd).
En mindre del, premiepensionen, blev dessutom casinoknutet till börsen. Budskapet var att vad pensionsgruppen nu har skapat var ett hållbart pensionssystem för eviga tider.
Men idag gör pensionssystemet, som är underfinansierat, många fattiga. Arbetare i LO-kollektivet som har arbetat heltid i nästan 45 år får en pension som är under 60 procent av den tidigare inkomsten, larmade LO-rapporten Vad får en arbetare i pension redan 2015.
När pensionssystemet sjösattes utlovades 70 procent. Idag är 200,000 kvinnor fattigpensionärer. Totalt är idag över 300 000 av våra seniorer fattigpensionärer. De har 12 300 kronor i månaden före skatt (inklusive bostadstillägg, sociala bidrag etc).
Och nedgångsspiralen fortsätter. EU har beräknat att ytterligare 300,000 riskerar att hamna där. Pensionssystemets skapare för fram en enda lösning. Eftersom medellivslängden har ökat, jobba längre! De födda på 1970-talet och framåt kommer att tvingas arbeta fram till 70 års ålder för att få ut motsvarande pensionandel av slutlönen som en arbetare född på 1950-talet får.
Regeringen och riksdagspartierna är inte blinda för denna bistra utveckling. Speciellt inte under ett valår. Därför skyndades det i partiernas förslag till höstbudget fram med något större bandage till pensionssystemet än de vanliga små plåsterlapparna från mandattiden. Regeringens ”Saltsten”.
”Till de som slitit ut sig under ett långt arbetsliv och närmar sig pension”, som det heter.
S-MP-regeringen föreslår att en ”Trygghetspension” införs i sjukförsäkringen. Den innebär att en person som har högst 5 år kvar till den lägsta åldern för att gå i pension, idag 60 år, i ansökan om sjuk- och aktivitetsersättning av Försäkringskassan inte längre ska behöva bedömas efter samma hårda regelverk som en ung arbetare.
Med denna reform vill regeringen undvika att äldre utslitna arbetare som idag får avslag från Försäkringskassan tvingas ta ut sin ålderspension i förtid och därmed blir fattig på ”livets höst”. Istället ska de då kunna ges möjlighet att ansöka om Trygghetspension.
S-MP-regeringen föreslår även att bostadstillägget höjs. Taket på bostadskostnaden för att kunna söka bostadstillägg höjs från 7,000 kronor till 7,500 kronor. En marginell höjning i förhållande till hyror som rusar, kan man tycka.
Konsumtionsstödet i bostadstillägget höjs med 200 kronor för ogifta och 100 kronor till gifta.
Regeringen har enligt Pensionsmyndigheten under 2021 höjt den totala pensionen med 70 till 550 kronor beroende på vilken pensionärsgrupp du tillhör.
Sverigedemokraternas ”Saltsten” kallas ”Tusenlappen”. Den ska ge 1,000 kronor mer i månaden i genomsnitt till alla pensionärer. Staten ska stå för kostnaden, 23,1 miljarder kronor. I SD:s brunblåa främlingsfientliga propaganda ställs svenska pensionärer (endast svenska medborgare ska ha rätt till exempelvis bostadsbidrag och garantipension) mot biståndet.
Tusenlapparna kan bekostas ”genom stora neddragningar av det svenska biståndet”, heter det. SD:s tal om att de istället för flyktingmottagande vill ge stöd i ”närområdet” avslöjas som vad det alltid har varit – tomprat. Pengarna ska inte tas från de som lever gott, landets miljonärer och miljardärer, utan från nödlidande vars hälsa och liv är beroende av vårt bistånd.
Övriga partiers lockbeten om pensioner finns på Google-avstånd. Men inget av pensionsgruppens sex riksdagspartier är intresserade av att skrota det pensionssystem de en gång skapade. Borgarna har sina ”skyll dig själv”-argument. ”Kräv en anständig pension – jobba till 70!” är vad de tycker och vill, men det är slagord vi inte kommer få höra från något av partierna i valet 2022.
Det blir nya löften, nya hundralappar och plåster. I fackföreningsrörelsens och pensionärernas organisationer finns idag mycket starka krav på bättre pensioner. Det krävs nu också att en rörelse för kraven mobiliseras till kamp på gator och torg under valåret.
RS/OFFENSIV SÄGER:
• Höj samt indexera pensioner och bostadstillägg – nej till höjd pensionsålder. Skrota pensionsuppgörelsen.
• Frånvaro från arbete vid sjukdom, arbetslöshet och föräldraskap ska ge 100 procent i pensionsavsättning.
• Bort med skatteorättvisorna. Pension och sjukersättning ska inte beskattas högre än löneinkomst.
• Gratis hälso-, sjuk- och tandvård samt kollektivtrafik för pensionärer.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.