av Arne Johansson // Artikel i Offensiv
Media har rapporterat att hyreshöjningen i Stockholms allmännytta blir i snitt 4,45 procent, vilket enligt Hyresgästföreningen är den största på 30 år. De allra flesta som inte bor i en nybyggd fastighet får en ännu större höjning, 4,76 procent retroaktivt från den 1 januari. De som bor i en nybyggd fastighet med presumtionshyror kommer undan med 2,6 procent.
”Bolagen beslöt att efter några förhandlingsmöten stranda förhandlingarna. Det innebär att de inte ville fortsätta förhandla på lokal nivå med oss i Hyresgästföreningen Region Stockholm. De lyfte förhandlingen till en instans som heter HMK, Hyresmarknadskommittén. När inte heller förhandlingarna i HMK gick att slutföra lämnades de över till en oberoende skiljedomare som har som uppgift att besluta om den kommande hyresjusteringen. Detta beslut går inte att överklaga”, rapporterar de lokala förhandlarna.
”Årets hyresförhandlingar har varit de tuffaste på många år eftersom vi har haft skenande inflation, energiprishöjningar och annat. Vi hade önskat att hyreshöjningen vore lägre och vi har ansträngt oss under hela processen för att det skulle bli så bra för hyresgästerna som möjligt”, tvår de sina egna händer.
Stockholms stads nya ”vänsterstyre” har tillåtit stadens så kallade ”allmännyttiga” bostadsbolag att i två omgångar stranda de lokala förhandlingarna på en nivå av 8,7 procent och därefter också stranda i Hyresmarknadskommittén och till slut låta en ensam skiljedomare i en odemokratisk förhandlingsordning själv diktera den nya hyreshöjningen. Det är i sig en demokratisk skandal.
Att den nya S-, V- och MP-majoriteten i Stockholms stadshus och i bolagens styrelser inleder sin mandatperiod med den historiskt största hyreshöjningen, trots att hyran under 30 år har höjts dubbelt så mycket som konsumentprisindex och att bolagen under många år har haft mycket höga vinstandelar, är en provokation mot hyresgästerna. Under 2021 redovisade Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem en vinstandel på mellan 28 och 34 procent.
Att det så kallade vänsterstyret tillåter en hyreshöjning på strax under 5 procent trots att de faktiskt har sänkt avkastningskraven för bostadsbolagen med 479 miljoner, vilket motsvarar 6,2 procent på hyran, är extra uppseendeväckande. Om politikerna istället hade beordrat företagen att fullt ut räkna av detta från 8,7 procent skulle höjningen ha stannat vid 2,5 procent.Allt detta kommer dessvärre att ge dem som frågar sig vilken betydelse valresultatet har vatten på sin kvarn.Vi som nu flera gånger demonstrerat mot hyreshöjningarna accepterar inte att politiker som bostadsborgarrådet Clara Lindblom, vänsterpartist med lång historia i bostadskampen, säger att politikerna inte kan göra något. Det går alltid.
Även på andra orter där hyresfrågan har avgjorts som i till exempel Malmö, Lund och Haninge höjs hyran både i allmännyttan och en del privata fastighetsbolag på en nivå mellan 4,7 och 5 procent.– Inte nog med att hyran för ett par månader sedan höjdes med 1 500 kronor på grund av renoveringar, nu ska den höjas med ytterligare 500 kronor helt utan anledning, säger spärrvakten Louise Strömbäck i en kommentar till Haninge Bostäders hyreshöjning med 4,7 procent.Det är en kommentar som påminner om att den årliga hyreshöjningen i slitna miljonprogramsområden för många också kommer ovanpå orimligt tunga renoveringshyror.
Nätverket Nej till marknadshyras samordningsgrupp kommer de närmaste dagarna att ta initiativ till ett nytt digitalt riksmöte för att utvärdera årets hyresförhandlingar och ta ställning till den fortsatta bostadskampen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.