av Socialist Action (CWI Hongkong)
– Min första tid som hushållsarbetare i Hongkong var verkligen dålig. Jag fick inga lediga dagar och arbetsgivaren konfiskerade till och med min telefon, berättar Mica, en 27-årig migrantarbetare från Indonesien.
Striden som Mica var tvungen att ta för att frigöra sig från det mardrömslika anställningskontraktet och undvika att bli utslängd från Hongkong ledde till att hon organiserade sig.
Hon gick med i den indonesiska aktivistgruppen för migranter KOBUMI, som har ett nära samarbete med Socialist Action (CWI Hongkong) i olika kampanjer, och som tillsammans med oss organiserar en protest på Internationella kvinnodagen. Där reser vi krav å migranters vägnar, men också i solidaritet med den internationella feministiska kampen.
Protesten i Hongkong äger rum den 10 mars, den enda dagen som migranthushållsarbetare har ledigt. Vissa får inte ens det. Omkring sex procent nekas olagligt till en ledig dag, enligt en ny studie.
– Arbetsgivaren vägrade att ge mig ledigt – jag jobbade i tre månader utan en ledig dag, berättar Mica och fortsätter:
– Arbetet var väldigt slitsamt och arbetsgivaren skrev att-göra-listor åt mig och antalet minuter det skulle ta att göra dem. Jag fick 15 minuter på mig att ta barnet till skolan och sen ta mig tillbaka. Att gå till skolan och till livsmedelsaffären var de enda gångerna jag tilläts vara utomhus. Arbetsgivaren tog min telefon och lade den under en övervakningskamera för att kunna se om jag hade använt telefonen under dagen när de inte var hemma. De kollade kameran när de kom hem för att se vad jag hade gjort.
Illa som detta låter finns det faktiskt än värre berättelser än Micas. 380 000 migranthushållsarbetare utgör 10 procent av Hongkongs arbetsstyrka. De flesta kommer från Indonesien och Filippinerna och arbetar i Hongkong i åratal – årtionden i vissa fall – där de ser sina egna barn och familjer en gång om året. Amnesty kallar det ”en slags nutida slaveri”.
Det finns dussintals skäl till varför migrantarbetare och andra kvinnliga arbetare behöver enas i kampen mot detta orättvisa system.
Hongkongs lönegap har ökat, där kvinnor i genomsnitt tjänar 22 procent mindre än män, jämfört med 19 procent för tio år sedan. Vid 60 års ålder är lönegapet ännu värre: kvinnor får bara hälften av vad männen tjänar i genomsnitt.
De lokala fackföreningarna, som historiskt har varit svaga i Hongkong, har inte gjort tillräckligt i kampen för kvinnors rättigheter eller i att assistera migrantorganisationer. De föredrar istället att hålla migrantfrågor på en armlängds avstånd. På Internationella kvinnodagen kräver vi att detta ändras.
Vår demonstration kommer att ha danser och sånger av indonesiska migrantkvinnor samt tal av Socialist Action, KOBUMI och andra migrantaktivistgrupper – evenemanget blir väldigt internationellt.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.