
Av Per Olsson // Artikel i Offensiv
”Hungrar barnen är det föräldrarnas fel”, skrev författaren Lena Andersson i en numera ökänd krönika i Svenska Dagbladet för två år sedan. Om barnen var hungriga kunde de äta mer gröt och ris, mässade Lena Andersson och skyllde hungern på de fattiga, som enligt henne frossade i hämt- och skräpmat. Hela krönikan dröp av mästrande klassförakt.
Lena Andersson är dock varken den första och långt ifrån den sista att skylla hungern på de hungrande. I mars i år skrev kulturhistorikern och egenföretagaren Edward Blom en debattartikel i Expressen på samma tema. På sitt vanliga dryga, självgoda sätt och med en stor portion sexism skrev han att ”Jag vill slå ett slag för gammalt hederligt husmorstänkande”.
Samtidigt försvarade han matjättarna och påstod att ”livsmedelshandeln har låga marginaler jämfört med andra branscher, och att dessa dessutom krympt på senare tid anser jag dock att man siktar på fel måltavla”. Efter att ha sålt sig till nätläkarbolaget Kry, som han ”älskar”, siktar Edward Blom uppenbarligen på att bli en ny ”ICA-Stig”.
Sanningen är att den giftiga kombinationen av dyr mat och monopolställning har gjort ICA och Axfood till vinstmaskiner. ”I hela Axfood-koncernen, inklusive butikskedjorna Hemköp och Willys, har bruttovinsten ökat från 7,9 miljarder till 12,2 miljarder kronor mellan 2019 och 2024 (…) och i ICA Sverige har bruttovinsten ökat från 21 till 26 miljarder kronor mellan 2019 och 2024” (Andreas Cervenka i Aftonbladet den 27 februari i år).
Hur som haver, Edward Blom ger en lång lista på hur matkassen ska bli billigare.
”Sluta köp färdigmat. Sluta köp ’ytterfilé’ och välj i stället de billigaste köttdetaljerna, mal sedan själv till färs eller koka i tryckkokare. Brygg din egen öl. Köp utgången grädde för halva priset och gör eget smör (går även utmärkt på lätt härsken grädde). Ställ om tomten till en enhet för matproduktion (äpple, hallon, potatis är lättodlat)”. De ”råd” han ger visar vilken värld han lever i. Bara en sån sak som att alla har en tomt som kan ställas om för matproduktion.
Det Lena Andersson, Edward Blom och kompani säger idag låter som ett eko av det franska kungahuset som i slutet av 1700-talet manade de hungriga ”äta bakelser om de inte råd med bröd”. Sedan gick det inte länge innan Frankrikes hungriga gjorde revolution år 1789. Den historien får gärna upprepa sig.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.