Nätverket Järvas Framtid och PRO har under kampanjens gång fått massivt stöd i form av 2 000 namnunderskrifter och mer eller mindre aktivt av snart sagt alla affärsinnehavare och lokala organisationer som Eritreanska och Somaliska föreningen, ungdomsföreningen Megafonen och Företagarföreningen i Husby Centrum m fl föreningar.
Rättvisepartiet Socialisterna har som vanligt en pådrivande roll, samtidigt som kampanjen även stöds av lokala profiler i S, V och MP.
Svidande appeller hölls under demonstrationen av bland annat Egon Hansson från PRO, Gunnar Johansson och mig själv från Nätverket Järvas Framtid.
Även Mohamed Hagi Farah från Föräldranätverket i Rinkeby och politiker som Sjukvårdsstyrelsens nya andre vice ordförande Petra Larsson (S) och Jakob Dencker (MP) höll korta tal mot beslutet.
Protesten fortsatte sedan inne på Husby träff under den öppna timmen av Rinkeby-Kista stadsdelsnämndsmöte, där demonstranterna ville se ett gemensamt och enhälligt uttalande från samtliga lokala partier mot nedläggningen.
Stadsdelsnämndens ordförande Bo Sundin (M) svarade att både M och FP i stadsdelsnämnden redan hade klagat internt hos sina landstingspolitiker, varefter han även gick med på att man skulle göra ett gemensamt uttalande från stadsdelsnämnden.
Med denna framgång i ryggen begär nu Nätverket Järvas Framtid tillsammans med PRO och Företagarfö- reningen att Sjukvårdsstyrelsen City som har tagit beslutet ska ställa upp på ett stormöte, som ska hållas i Husby träff onsdagen den 9 februari.
Sjukvårdsstyrelsens ordförande Marie Ljungberg Schött (M) har redan lovat att ställa upp, liksom Petra Larsson (S) och Gunilla Bhur (V).
Frågan är nu om även de moderata ledarna i stadshuset, som ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson, kan förmås att ingripa gentemot landstinget för att försöka rädda något uns av den minimala trovärdigheten för det så kallade Järvalyftet och dess diskrediterade tal om betydelsen av mer service och arbetsplatser i förorterna.
Samtidigt växer frågetecknen kring underlaget till beslutet att stänga i Husby och erbjuda patienter och personal att flytta med till en sammanslagen vårdcentral i Akalla, som av Sjuk- vårdsstyrelsens ordförande sägs vara en ”företagsmässig” beställning från landstingets utförarorganisation SLSO.
Att Husbys vårdcentral skulle ha undermåliga lokaler stämmer helt enkelt inte, samtidigt som patienter från både Husby och Akalla knappast skulle rymmas i det jämfört med Husby vårdcentrals minimala väntrum som patienterna i den sammanslagna vårdcentralen skulle tvingas trängas i efter en flytt och sammanslagning.
Eller är talet om att flytta patienterna bara vilseledande rökridåer?
Enligt uppgifter från Marie Ljungberg Schött (M) till Nätverket Järvas Framtid finns det redan ”extremt intresserade” av att starta upp en privat vårdcentral i Husbys lokaler.
Redan dagen efter att beslutet från den 8 december om att stänga Husby vårdcentral innan jul offentliggjorts i lokaltidningen Mitt i Kista började också en privat läkarmottagning att värva patienter på Husby torg.
Den obehagliga misstanke som därför inställer sig är om nedläggningen av Husby vårdcentral bara är ett korrupt beställningsverk av någon privat intressent, eller om det annars rör sig om en falskt motiverad plan för en ideologiskt motiverad privatisering i fast förvissning om att privata intressenter skulle stå på kö?
Om en privat vårdcentral betald av landstinget öppnas i samma lokaler underkänns ju dels att lokalerna skulle vara undermåliga och dels möjligheten att flytta mer än en mindre del av de 9 000 patienterna i Husby en tunnelbanestation till Akalla.
Därmed lär också de problem med otillräckligt kapacitetsutnyttjande i Akalla som man säger sig vilja lösa bestå, samtidigt som jobb knappast lär kunna erbjudas alla i dag fullt sysselsatta i Husby vårdcentral.
Arne Johansson