Det stora bankrånet 2.0
Den stora banksvindeln har nått en ny toppnivå. Eller som SvD Näringsliv skrev den 26 oktober: ”Dyrtider för kunden är goda tider för banken”.
Räntehöjningarna har fått storbankernas vinster att skena – på nytt. Under tredje kvartalet i år slog Handelsbanken vinstrekord och även de tre andra storbankerna, Nordea, SEB och Swedbank, redovisar hisnande vinster för kvartal tre.
Bakom dess vinster finns att räntan på lönekontot fortfarande är noll och sparräntan är marginell.
Det i sin tur har gett bankerna ett hav billiga pengar som de i sin tur kan sätta in hos Riksbanken över natten, som ger ränta och vinst.
Storbankernas ägare och direktörer jublar i kapp med inflationen och Riksbankens räntehöjningar. ”För bankerna är det lite av ’äntligen’, och aktiekurserna steg för samtliga storbanker direkt efter räntebeskedet. Nu behöver inte bankerna betala negativ ränta på insättningar i centralbanken”, skrev nyhetsbyrån TT i somras i en kommentar till hur storbankerna reagerat på Riksbankens och andra centralbankers räntehöjningar.
Riksbankens räntehöjningar, som inleddes under våren, fick storbankernas vinster att öka rejält. Storbankerna har hittills tjänat 6,7 miljarder kronor på Riksbankens två höjningar av styrräntan.
Under det andra kvartalet i år gjorde de fyra storbankerna en sammanlagd vinst på drygt 33 miljarder kronor, vilket är ungefär lika mycket som det skulle kosta att ta bort momsen på maten.
Om nuvarande trend fortsätter kommer de fyra storbankerna i år att göra en total vinst på närmare 100 miljarder kronor.
Swedbanks senaste kvartalsvinst är den bästa sedan 2018. Swedbanks vinst för tredje kvartalet blev hela 7,1 miljarder kronor, vilket Swedbanks vd Jens Henriksson kommenterade med ”att vi ger inte någon ursäktför vinsten” och sedan tillade att: ”Det är viktigt att stå upp för att banker ska tjäna pengar” (Dagens Industri den 27 oktober).
Ingen hade heller förväntat sig att han skulle be om ”ursäkt” för att Swedbank går mot rekordvinst på kundernas bekostnad. Swedbank har nämligen tjänat flera miljarder kronor på sina låga inlånings- och sparräntor och höga utlåningsräntor, det som banken själv beskriver som det ”positiva räntenettot”
- Sätt stopp för den stora banksvindeln – omedelbart förstatligande av bankerna. ■