BLODSPENGAR HÅLLER KAPITALISMEN UPPE
Krigens mord och barbari ger rekordvinster till världens vapenfabriker. ”Krig i Europa är ett lyft för amerikansk ekonomi”, rapporterade Wall Street Journal den 18 februari. USA:s vapenindustri – världens största – går på högvarv som en följd av bland annat Ukrainakriget och den exempellösa militära upprustning som sker i Europa, som nu ligger i världens topp vad gäller den årliga ökningen av militärutgifterna – plus 16 procent år 2023. Och värre ska det blir när EU-ländernas ekonomier ska bli ”krigsekonomier”, enligt ett EU-beslut i mars.
Europas länder fördubblade nästan sin import av vapen (plus 94 procent), från perioden 2014-18 till 2019-23, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI). Mer än hälften av Europas vapenimport kommer från USA, som står för 42 procent av världens vapenexport (mot 34 procent för tio år sedan).
”USA har ökat sin roll som global leverantör av vapen, en viktig del av deras utrikespolitik, genom att exportera fler vapen till fler länder än någonsin tidigare”, säger Mathew George, chef för SIPRI:s program för vapenöverföringar, i ett pressmeddelande den 11 mars.
Det är med blodspengar som den globala kapitalismen hålls uppe. USA:s krigsindustri står exempelvis numera för en femtedel av USA:s ekonomiska tillväxt, och den amerikanska krigsindustrin gör allt större vinster. Men också den svenska krigsindustrin tjänar mer och mer på sin mordiska produktion och försäljning.
Saab, Sveriges största vapenkoncern, hade förra året ”sitt bästa tillväxtår i modern tid”, enligt Dagens Industri.
Sedan Ukrainakrigets början i februari 2022 har Saabaktien ökat i värde med närmare 250 procent, vilket har inneburit att ”svenska Saabs ägare med familjen Wallenberg i spetsen har blivit 60 miljarder kronor rikare sedan Ryssland invaderade Ukraina” (Aftonbladet den 10 januari i år).
Natointrädet innebär nya miljarder till Sveriges krigsprofitörer. ”Nu ingår vi snart alla i samma försvarsgemenskap, utan någon allianslöshet som sätter krokben för affärerna”, skrev Ann-Sofie Dahl, som kallar sig ”Natoexpert”, i Dagens Industri under rubriken ”Nato: Ett lyft för svensk försvarsindustri” veckorna innan Sverige blev medlem i den USA-ledda krigsalliansen. ■