Stoppa amazon
E-handelsjätten Amazon ska etablera sig i Sverige i höst. Amazon ägs av Jeff Bezos, som är världens rikaste individ. Enligt beräkningar från amerikanska affärstidningar är Bezos dagsinkomst 315 gånger större än vad en arbetare i USA tjänar under ett år. Sanslöst, men sant.
Bakom Bezos förmögenhet finns slavvillkor och låga löner. Företaget har en lång svart antifacklig historia och någon skatt betalar man inte. År 2018 betalade man inte en cent i federal skatt (statlig skatt), men lyckades ändå trixa till sig en federal skatteåterbäring. Skattesmitning är bara förnamnet.
Det går dock att besegra Amazon och Bezos. Det har Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) visat inte bara en gång utan flera. I Seattle där Amazon har sitt högkvarter försvarade Socialist Alternatives Kshama Sawant sin plats i stadsfullmäktige i fjolårets val, trots att Amazon satsade motsvarande 15 miljoner kronor på hennes motkandidat. ”Amazon släppte en pengabomb över Seattle för att besegra socialisten Kshama Sawant i valet, men det hjälpte inte” skrev Los Angeles Times efter valet och tillade att Kshama Sawant sannolikt är Amazons mäktigaste fiende i Seattle.
Ett offentligt program för nya gröna jobb och bostäder som folk har råd att bo i finansierat genom beskattning av Amazon var ett av huvudkraven i Socialist Alternatives och Kshama Sawants valkampanj 2019. Efter valet följde fortsatt kampanjarbete för att vinna stöd för kravet på att beskatta Amazon (Tax Amazon) och andra storföretag i Seattle. Trots coronan lyckades Socialist Alternative få ett enormt genomslag för sin kampanj och Amazon besegrades på nytt. Den 6 juli i år fattade Seattle det historiska beslutet att kraftigt öka beskattningen av Amazon, vilket ger kommunkassan ett tillskott på över 2 miljarder kronor. Det var en historisk seger och en följd av en nära tre år lång masskampanj. Kamp lönar sig.
För att hindra att en etablering av Amazon i Sverige öppnar nya dörrar till en låglönemarknad krävs en liknande kamp.
Borgarna vill inget hellre än att Amazon ska bli en dörröppnare till vad de kallar ”enkla jobb” med låga löner och inga rättigheter. ”Vill vi ha in ett företag i landet vars affärsidé bygger på osunt monopoltänkande med en personalpolitik som påminner om ett brittiskt bomullsspinneri på 1800-talet? Ja, faktiskt”, skrev exempelvis Sydsvenskan nyligen i en ledare. Visserligen behandlar Amazon ”sina anställda som slavar” skriver ledarskribenten för att sedan hävda att också slavarbete ger ”arbetslivserfarenhet”. Tillbaka till slaveriet med hjälp av Amazon, säger borgarna. Vi andra säger: Stoppa Amazon! ■