Skandalkung på flykt
Spaniens skandalomsusade ex-kung Juan Carlos har flytt landet. Den förre kungen var lika korrupt som rik. De många korruptionsskandalerna fick till sist den härskande klassen att tvinga honom att abdikera år 2014 till förmån för hans son Felipe VI som forfarande är kung.
År 1969 deklarerade den fascistiska diktatorn general Franco att den dåvarande prinsen Juan Carlos skulle bli hans efterträdare. Men den blivande kungen fick vänta några år till innan den åldrande och hatade diktatorn äntligen dog, vilket skedde år 1975. I en hyllningsskrift till den svenska kungen beskrivs för övrigt återinförande av monarkin i Spanien 1975 som ”en av de få ljuspunkter för monarkin som statsskick”under Carl XVI Gustafs första 20 år. Den svenske kungen är både en nära vän och avlägsen släkting till Juan Carlos. Lika barn leka bäst.
Hur som haver, till en början tänkte Juan Carlos bara fortsätta där diktatorn hade slutat. Men kampen och rädslan för revolution fick honom och övriga borgare att ge upp tanken på ett fortsatt totalitärt Spanien, men utan Franco. Vad som till sist räddade både kapitalismen och monarkin var dock sveket från socialdemokratiska PSOE och ”kommunist”-partiet PCE samt de fackliga ledarna. I slutet av 1970-talet slöt de en pakt med den härskande klassen mot den revolutionära kampen. På grundval av den pakten skrevs sedan en ny konstitution där mycket hämtades från Francodiktaturen och där det slogs fast att Spanien skulle vara kapitalistiskt och att de förtryckta nationerna, som Katalonien och Baskien, förbjöds att lämna det spanska riket.
Den konstitutionen blev ett av den spanska statens främsta vapen i dess många försök att krossa kampen i Katalonien hösten 2017. Monarkin mobiliserades också mot Katalonien och bästa sändningstid höll kung Filip IV ett tal till nationen som stämplade kravet på Kataloniens självbestämmande som landsförräderi.
Juan Carlos flyr ett Spanien som är på väg mot sin djupaste kris sedan diktaturens fall. Stödet till monarkin faller och runt om i Spanien ställs nu krav på att institutioner, platser och gator som döpts efter Juan Carlos ska byta namn. Men det enda det samregerande vänsterpartiet Podemos ledare Pablo Iglesias har att säga är att: ”Juan Carlos flykt utomlands är en handling ovärdig ett före detta statsöverhuvud som äventyrar monarkins position”. Men att monarkins position äventyras är bra, mycket bra till och med. ■