Guldregn över bankernas ägare
”Den som har, åt honom skall varda givet”. Det är en träffande beskrivning av de nya guldregn som väntar storbankernas ägare, som i de allra flesta fall är redan mycket rika män.
När världens blickar var riktade åt annat håll passade statliga Finansinpektionen (FI) på att släppa rekommendationerna om restriktioner kring bankernas aktieutdelning.
Staten och finanskapitalet sitter som bekant i samma båt.
FI:s beslut, som fattades i förra veckan, innebär att efter den 30 september är det fritt fram för de fyra storbankerna (Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank) att dela ut ytterligare drygt 65 miljarder kronor till ägarna, som redan tidigare i år fått omrking 28 miljarder i utdelning.
Storbankernas ägare inkasserar alltså totalt över 90 miljarder kronor i år. En summa som är betydligt större än vad förskolan i landet kostar i år.
Ett annat mått på hur stora summor det handlar om är att i Region Stockholms budget, en region som snart räknar 2,5 miljoner invånare, anslås i år totalt 68 miljarder kronor till sjuk- och hälsovård och 11 miljarder till kollektivtrafik.
Storbankernas ägare skulle ensamma kunna betala Region Stockholms verksamhet, plus årets investeringsbudget på 14 miljarder kronor!
Det är lönsamt att vara storbank. Mycket lönsamt till och med. Den totala vinsten för de fyra storbankerna första halvan av 2021 landade på enorma 50 miljarder kronor.
Storbankerna bokstavligen badar i pengar, samtidigt som välfärden är satt på sparlåga.
Pandemin visade vad och vilka som behövdes och det omvända – vad och vilka vi inte behöver. I den sistnämnda kategorin finns bland annat parasiterande storbanker och bonusstinna bankdirektörer.
Men ”nu, efter drygt ett år med världskris, är det som om pandemin inte existerat i bankernas böcker.
Vinstnivåerna är högre än före pandemin i samtliga banker. Alla tjänar rekordmycket på avgifter, bland annat på kundernas fondsparande och kortköp.
Kreditförlusterna är i stort sett noll. Inte ens de låga räntorna är ett problem, eftersom bankerna samtidigt får låna ut mer och mer pengar till allt dyrare bostäder”, som SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström skrev den 16 juli.
• Konfiskera utdelningen – förstatliga storbankerna. ■