av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Efter att ha fått rejäl påfyllning i sina kassakistor och mot bakgrund av en aktiebörs som dopats till rekordnivåer står börsbolagen nu beredda att åter pytsa ut mångmiljardbelopp till sina ägare.
Regeringens och Riksbankens stimulanser blev till ett smörjmedel för vinster och privata förmögenheter.
Redan i oktober förra året slog Stockholmsbörsen nytt kursrekord och sedan gick det bara några månader innan börsbolagens vinster var tillbaka på samma höga nivåer som innan krisen.
”Jag har aldrig sett någon liknande vinsttrend inom loppet av ett år. För ett år sedan kollaps och nu är nivåerna mer än återställda”, skrev börsanalytikern Peter Malmqvist i en krönika i juli.
Myntets andra sida var att Sverige blev mer ojämlikt än någonsin tidigare. Mitt under pandemin ”tog sig Sverige för första gången över enprocents-tröskeln”, skrev Credit Suisse i sin senaste årliga Global Wealth Report. Den enprocents-tröskel som passerades innebar att landets rika nu utgör över en procent av världens dollarmiljonärer.
”Åt den som har ska varda givet” och mycket vill alltid ha mer.
Tidigare i år slog lastbilstillverkaren Volvo svenskt rekord i aktieutdelning när man beslutade att dela ut 30 miljarder kronor till aktieägarna. Det var samma Volvo som har fått över en miljard i krisstöd av staten; skattepengarna blev alltså en grundplåt för rekordutdelningen.
Nu väntar fortsatt guldregn över aktieägarna, särskilt storbankernas ägare. ”Storbankerna sitter på en sprängfylld kassakista redo att skyfflas ut över aktieägarna”, skriver Dagens Industri.
Nordea ämnar ensamt ge sina ägare, i utdelning och via ett återköpsprogram, hela 49,5 miljarder kronor.
Det saknas alltså inte pengar. Den summa som bolagen på Stockholmsbörsen delar ut i år är exakt lika stor som socialförsäkringens utgifter för de ersättningar som administrerades av Försäkringskassan under pandemikrisen 2020 – 246 miljarder kronor. Men då bör man komma ihåg att pandemikrisen tvingade regeringen att släppa lite på svångremmen och för första gången på länge ökade socialförsäkringens utgifter, som andel av BNP, till 5 procent av BNP, mot 4,4 procent 2019, vilket var den lägsta nivån på 40 år. Samma år (2019) fick börsbolagens ägare en rekordutdelning på totalt 269 miljarder kronor. Bara som jämförelse…
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.